Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон офіційно оголосив про свою відставку.

Експерти прогнозують, що його на цій посаді замінить Роберт Бен Лоббан Уоллес -  британський політик, міністр оборони Великої Британії з 2019 року. У період з 2016 по 2019 рік він обіймав посаду молодшого міністра безпеки. Є членом Консервативної партії Великої Британії, з 2010 року також був депутатом Палати громад. До 2005 року служив в армії у званні капітана.

Як зазначив у коментарі «Вголосу» директор програми «Північна Америка» Олександр Краєв, Бен Уоллес зараз є у трійці лідерів, які можуть обійняти крісло прем’єр-міністра. Але зміна Бориса Джонсона на Бена Уоллеса або будь-кого іншого не змінить нічого у позиції Британії до України.

«Підтримка України – це стратегічний курс Сполученого королівства. І росія зазначена у їхній національній стратегії безпеки як основна загроза безпеці Сполученого королівства. Тому підтримка України – це питання безпеки самої Британії», - говорить він.

Також експерт нагадав, що за останніми опитуваннями 80-85 відсотків британців підтримують ширшу і більшу допомогу Україні. Тому будь-який британський політик буде дослуховуватися до бажання своїх виборців.

«Британії немає сенсу змінювати курс підтримки України Джонсона ані з зовнішньополітичної точки зору, ані з внутрішньополітичної», - переконаний Олександр Краєв.

Що стосується самого Бена Уоллеса, то він відомий як працьовитий політик, колишній військовий, загартований військовою службою, та не замішаний в жодних скандалах та темних історіях. Тому, на думку експерта, ця заміна буде дуже вигідною для України.

«Зараз вже є 12 претендентів на крісло прем’єр-міністра Британії. З яких троє - лідери з однаковими шансами. Тому важко спрогнозувати хто саме обійме цю посаду. Але жодного погіршення для України не буде. Наразі серед кандидатів немає жодного з яскравими проросійськими поглядами та з антиукраїнськими поглядами», - каже фахівець.

Тому, на його переконання, зараз немає можливості для зміни проукраїнської політики Британії.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», Борис Джонсон офіційно оголосив про свою відставку. Експерти прогнозують чим це обернеться для України. 

ІА "Вголос": НОВИНИ