У США більше 50 мільйонів людей перебувають під загрозою зимового шторму. Сніг і лід покриють територію від Техасу до Нью-Джерсі (приблизно 1700 миль/2700 км).

Про це розповідає видання CNN.

«Два шторми приведуть до безлічі небезпек», – повідомили в Центрі прогнозування погоди США.

Крижана буря простягнеться від Арканзасу до Кентуккі. Це може привести до зупинки великих міських районів в найближчі кілька днів.

Крижаний шторм

Замерзла мряка і лід вже почали падати в більшій частині районів. Це тривало протягом більшої частини дня 10 та 11 лютого, очікується посилення опадів.

Попередження про крижані бурі діють в таких містах, як Літл-Рок (Арканзас), Мемфіс (Теннессі) і Лексінгтон (Кентуккі), де очікується півдюйма (1,3 см) льоду або більше. Скупчення льоду розміром у півдюйма можуть викликати навантаження на лінії електропередач та дерева. Деякі райони роками не бачили настільки поганих погодних умов.

«Це може стати одним із найгірших тижнів у східному Кентуккі за більш ніж десятиліття», – заявляє офіс Національної метеорологічної служби в Джексоні (Кентуккі).

Значне скупчення льоду зробить подорож небезпечною або й неможливою. А вітри приведуть до розриву ліній електропередач і падіння гілок дерев.

Рятувальники рекомендують: якщо вам необхідно подорожувати, тримайте в автомобілі запасний ліхтарик, їжу і воду на випадок, якщо ви застрягнете в дорозі. Люди також повинні переконатися, що вдома в них достатньо їжі і теплих ковдр на випадок, якщо електрика відключиться на кілька днів.

Точно спрогнозувати місце, де саме буде відбуватися основна маса скупчення льоду, важко. Будь-яка невелика зміна температурних профілів призведе до змін в виді опадів. Це пояснює, чому в одному місті випадає величезна кількість льоду, а в іншому – тільки дощ або сніг.

Метеоролог Брендон Міллер розповів: «Така погодна ситуація насправді схожа на підручник по крижаних бурях. У нас теплі весняні температури на південному сході, в той час як різко-холодне арктичне повітря просувається вниз по центральних штатах США зустрічаючись з теплим повітрям біля річок Міссісіпі та Огайо. Там, де ці два циклони зустрічаються, тепле повітря піднімається вгору, а більш холодне залишається біля поверхні, в результаті чого опади йдуть у вигляді дощу, але замерзають на поверхні».

Сніг у Середній Атлантиці

Ще один снігопад очікується в середній Атлантиці 11-12 лютого. У таких місцях, як Вашингтон (округ Колумбія) і Філадельфія, швидше за все, випаде 5-7,6 см снігу, причому значна його частина виявиться за межами міста.

Набагато більше буде у внутрішніх частинах Вірджинії і Західної Вірджинії. У деяких частинах Західної Вірджинії, Вірджинії і Пенсильванії рівень снігу досягне 10-15 см.

Понад 6 мільйонів осіб перебувають під попередженням про небезпечні вітри від Монтани до Мічигану і на півдні до Небраски. Температура різко впаде, оскільки холодне повітря пошириться по більшій частині країни, з десятками рекордних мінімумів, можливих і на півдні.

До кінця вихідних – початку наступного тижня температура нижче нуля досягне навіть південного узбережжя Техасу.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ