Дослідницький корабель «Пертел» виявив у Тихому океані американський авіаносець «Горнет», що пішов на дно у роки Другої світової війни.

Про це повідомляє видання «N+1».

Як стало відомо, пошукову експедицію організував фонд співзасновника Microsoft Пола Аллена. Судно знайшли в районі Соломонових островів наприкінці січня 2019 року, на глибині 5,3 тисячі метрів.

Зазначається, що «Горнет» був однією з пріоритетних цілей експедиції, оскільки належить до кораблів першого рангу, втрачених у ході Другої світової війни та становить історичну цінність.

При підготовці до експедиції дослідники опрацювали архіви та зіставили дані. Для експедиції також були опрацьовані дані бортових журналів з дев'яти американських кораблів, що перебували неподалік від знаменитого «Горнета» в момент його затоплення.

Американський авіаносець «Горнет» був спущений на воду в грудні 1940-го, його експлуатували в період 1941-1942 років. Авіаносець був учасником ключових операцій початкового періоду війни в Тихому океані. Зокрема, в рейді Дулітла на Токіо та в битві біля атола Мідвей.

У жовті 1942-го судно було сильно пошкоджене у бою біля островів Санта-Крус, екіпаж був змушений залишити його. Після цього корабель довелося потопити американському й японському есмінцям, аби він не дістався ворогу.

Додамо, що вчені б’ють на сполох: морські черепахи скоро вимруть.

ІА "Вголос": НОВИНИ