Ізраїльські археологи в печерах біля Мертвого моря виявили цілу низку артефактів, включаючи фрагменти біблійного тексту, подібного до якого не бачили десятки років.

Серед знахідок, збережених гарячим сухим повітрям іудейської пустелі, також є 6000-річний частково муміфікований скелет дитини та цілісний, тонко сплетений кошик, датований 10500 роками.

Про це заявив Ізраїльський орган з питань старожитностей, передає Reuters.

Фрагменти пергаменту, віком близько 2000 років, містять біблійні вірші, написані грецькою мовою, і відповідають сувою, виявленому близько 60 років тому, який називається «Книга дванадцяти малих пророків».

Цей сувій – одна зі збірок давньоєврейських текстів, що називаються сувої Мертвого моря, які були знайдені в 1947 році місцевими бедуїнами в печерах Кумрана, приблизно в 20 км на схід від Єрусалиму.

Дослідження печер відновили після того, коли на чорному ринку з'явилися нові фрагменти сувоїв та пергаменту. Імовірно, що грабіжники старожитностей знайшли нову скарбницю.

Починаючи з 2017 року, групи дослідників спускалися по скелях, використовуючи дрони для картографування сотень печер та ущелин.

Багато з них були заповнені піском та сміттям, і близько десятка місць були повністю розкопані.

Нові фрагменти рукопису були знайдені в «Печері жаху», в якій раніше були виявлені 1900-річні скелети єврейських повстанців, які воювали проти Римської імперії.

Фрагменти сувою дозволили реконструювати 11 рядків тексту та надали уявлення про пергамент, на якому написаний текст.

Сувої Мертвого моря

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ