Американські вчені знайшли причини несприйнятливості деяких людей до коронавірусу і описали основні механізми формування імунітету проти COVID-19. Дослідження опубліковане в журналі Science.

Дослідники з Інституту медичних відкриттів Сенфорд Бернема Пребіса (SBP) в Каліфорнії Дженніфер Хоуп (Jennifer Hope) і Лінда Бредлі (Linda Bradley) з'ясували, що при проникненні в клітини-господарі віруси запускають клітинні механізми для самореплікаціі. Це дозволяє їм поширюватися далі на найбільш сприйнятливі клітини.

Для боротьби з інфекцією імунна система активізує вроджені імунні реакції, такі як запалення. Ті в свою чергу активують адаптивну імунну систему.

Дендритні клітини поглинають вірусні білки і частки, транспортують їх в лімфоїдні органи, де представляють Т- і В-клітини. У разі, якщо ці клітини можуть розпізнати вірус, починає працювати клітинна і гуморальна гілки адаптивного імунітету для спільного забезпечення захисту організму. Адаптивна гілка імунної системи генерує захисну імунну пам'ять. При цьому часто Т- і В-клітинна реакція на SARS-CoV-2 є у тих, хто раніше не зустрічався з цим вірусом.

Як припустили автори дослідження, наявність у людей такого клітинного імунітету пов'язано з існуванням в їх організмі Т- і В-клітин, специфічних до інших коронавірусів.

На думку вчених, імунна відповідь на SARS-CoV-2 може залежати від історії попередніх зустрічей з вірусами кожної конкретної людини.

Читайте більше актуальних новин ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ