Росію звинуватили в порушенні міжнародних торгових санкцій. Стало відомо, що російський танкер передавав пальне на північнокорейське судно в морі чотири рази, як мінімум, у період із жовтня 2017-го по травень 2018 року.

Про це інформує агенція Reuters.

Про ці подробиці дізналися двоє членів екіпажу, котрі перебували на облавку в цей час. Зазначається, що такі угоди могли забезпечити економічну підтримку Північній Кореї та спростити ізоляцію цієї комуністичної держави.

Як повідомляється, компанія «Примпортбункер», що володіла танкером «Тангал», який перелив пальне на облавок корабля Північної Кореї, на запити про коментарі телефоном не відповідала. У Владивостоці двері офісу, де базується компанія, були зачинені, коли туди навідався кореспондент Reuters. На грюкіт і дзвінки відповідали мовчанкою.

Виходячи в чотири закордонні рейси між 13 жовтня 2017-го і 7 травня 2018 року, російський танкер вказав, що везе пальне до китайського порту Нінбо, про це свідчили портові документи та відомості відстеження суден фінансової компанії Refinitiv.

Але чомусь замість цього в нейтральних водах він зустрівся з північнокорейським судном і перелив на його облавок пальне, заявили двоє членів екіпажу. Вони сказали, що передача пального відбулася, коли транспондер «Тантала», який дозволяє відстежувати кораблі в морі, не працював. Експерти судноплавної галузі схиляються до думки що його або відключили навмисно, або «Тантал» увійшов у зону, не покриту радіолокатором.

Радіомаяк вмикався щоразу, коли «Тантал» перетинав водний кордон Росії та перебував неподаліко від порту Владивостока. Джерела відмовилися назвати свої імена, посилаючись на загрозу переслідування.

«Оформлялися на порт Нінбо і йшли в 12-мильну зону (за нею закінчується морський кордон Росії)», — сказав один із моряків, описуючи чотири подорожі.

«Там у нічний час працювали з північнокорейським танкером Chon Myong 1», — додав він.

Агенція зазначає, що такі угоди порушують міжнародні санкції,введені проти Північної Кореї через її ядерну програму. Санкції передбачають заборону ООН на експорт 90 % очищених нафтопродуктів Пхеньяну.

Також у Вашингтоні заявили, що мають докази таких порушень режиму санкцій Росією. Раніше ж Москва заявляла у відповідь на звинувачення в порушенні санкцій, що докази відсутні.

Як писав «Вголос», санкції в ділі: Росії довелося відкласти серійне виробництво нового літака.

ІА "Вголос": НОВИНИ