Розпочавши так звану спецоперацію російське військове керівництво сподівалось на бліц-криг. В уяві загарбників за лічені дні армія рф повністю захопить найбільші міста та пройдеться парадом на головних площах України. Та досі їх так звані успіхи, незважаючи на істерики роспропаганди, не стали реальністю. Зокрема, через безумовну міць ЗСУ, тотальну неготовність російських солдат і повну некомпетентність військового керівництва агресора. Нещодавно СБУ засвітило шістьох генералів, які курували напад на Україну зі східного фронту, а саме з Харківщини. Ми вирішили дізнатися більше про цих військових та розповісти вам про майбутніх підсудних Гаазького трибуналу.

Гул від потужних авіаударів на Харківщині не стихає з початку повномасштабної війни. З особливим завзяттям армія рф штурмує область, якій не пощастило мати адмінкордон з московією. Через ракетно-бомбові удари у регіоні зруйновані багатоповерхівки, школи, дитсадки. Загинули сотні мешканців області, серед них і діти.

«Очевидно, що Харківщина, Київщина, Одещина є таким напрямком ключовими для російської федерації, тому що мова йде про найбільші українські міста, стратегічні українські міста, які інші в принципі, їх цікавлять всі. Харківщина це ще й регіон який безпосередньо межує з Росією і вони дуже чекали на те, що їх там буду чекати з квітами в руках», - зауважив депутат ВРУ, Олексій Гончаренко.

«Найперше маємо розуміти, що Харків завжди був колосальним воєнно-промисловим центром і не тільки в Україні зараз, бо там будуються наші чи не найкращі танки Т-84 оплот і ціле сімейство бронеавтомобілів. Плюс в їхньому розумінні Харків це є ще й таке сакральне місто, бо свого часу це була перша столиця радянської України, для росіян усі ці історичні наративи мають колосально велике значення» - вважає військово-політичний експерт Петро Черник.

У вересні 22-го року під натиском ЗСУ армія рф втекла з ключових міст півночі Харківщини. СБУ одразу взялася встановлювати імена військових злочинців та їх кураторівНа думку правоохоронців, головна відповідальність, лежить на керівниках так званої спецоперації на Слобожанщині.

«Встановлено, що саме ці 6 генералів, вони віддавали злочинні накази російським військовим для вторгнення через державний кордон на території України, а також захоплення населених пунктів на Харківському напрямку. Згодом також стало відомо, що саме ці генерала сприяли в створенні окупаційних адміністрації на захоплених територіях», - розповіла речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

Серед встановлених військових 52-річний Тимур Трубієнко.

Генерал-майор керує наступом на Харківський та Донецький напрямкиДо «спецоперації» Трубієнко працював начальником 467-го московського навчального центру, який готував призовників. Тож саме йому дісталася перша партія російських «чмобіків», яка успішно утилізувалася в Україні.

«До свого персоналу, до свого кадрового резерву звісно російський генерал ставлять ціну життя в нуль. І ця традиція зберігається ще з царської росії», -пояснив політолог Олександр Антонюк.

Нині Тимур Трубієнко обіймає посаду заступника командувача західного військового округу ЗС росії. Доки убогі рядові військові рф крадуть сантехніку з українських домівок, Трубієнко за генеральську зарплатню купив собі будинок у селищі Шушари під Санкт-Петербургом, де нерухомість оцінюється в десятки мільйонів рублів.

Також у його володінні автомобіль Toyota Mark X за кілька мільйонів дерев’яних.

Та найбільше шокує, що Трубієнко етнічний українецьГенерал народився на Полтавщині у місті КременчукА його найближчі родичі досі там проживають.

«На превеликий жаль, що зрадників можуть бути також етнічними українцями. І вони можуть як проживати вже давно і бути громадянами бидлокраіни, так і гродадянами України. Так на війні буває, що частина людей стає зрадниками», - зауважив юрист Юрій Танасійчук.

Після оприлюднення інформації Службою безпеки України, на Полтавщині Трубієнка впізнали земляки. В соцмережах відгукнулися знайомі матері та шоковані однокласники.

«Він в школі був нормальним хлопчиськом. Він мені навіть подобався. За дівчат заступався, вчився добре… Сказати, що я в шоці – це нічого не сказати».

«Мама його ще жива гарна та порядна жінка тільки має такого сина ганьба і злість а мами шкода добре що батько не дожив і такого страхіття не побачив».

Ще один генерал зі списків СБУ, 52-річний Микола Терещенко виявився також українцем – уродженцем села Красна Слобідка, що на Київщині. Ба більше, чоловік є буквально сусідом Трубієнка, адже також мешкає у Шушарах. А саме в котеджному містечку «Нові Іжори», де ціни на будинки стартують від двохсот тисяч доларів.

«Генерал-майор Терещенко має бойовий досвід і тільки в лютому повернувся з шестимісячної відрядження до Сирії. Там йому вдалося відзначитись як «кривавий генерал» після того, як розстріляв сирійських біженців та полонених солдат. Він ставиться до своїх підданих без краплі поваги. Для нього головне виконувати наказ вищого командування, навіть якщо це спричиняє великі втрати особового складу», - повідомив журналіст Роман Цимбалюк.

Ми намагалися віднайти викритих СБУ генералів у соцмережах. Як виявилосялише кілька з них мають особисті сторінкиОднак, ця непублічність не випадкова. Експерти називають кілька версій: або головнокомандувач російської армії не хоче ділитись «славою», або ж військові бояться Гаазького трибуналу. Власне, до другої версії ми прихильніші, адже жодна їхня кривава операція не увінчана успіхом.

Російських генералів ніби навмисно «не світять». Однак, дехто з них активний користувач соцмережхоч і переховується за іншими прізвищами. Як-от генерал-майор Андрєй Пятаєв, який 30 років присвятив військовій службі.

Нині він перший заступник командира Західного військового округу ЗС рф. З огляду на всеПятаєв у вільний від кровавої роботи час, мандрує росією на своїй «Тойоті» та рибалить.

А от дружина військового, Анна, схоже уявляє себе на місці чоловікапостійно публікує на своїй сторінці фото зі зброєю.

Крім того, полюбляє історичні аналогії, порівнюючи себе з королевою Єлизаветою чи Агатою Крісті.

Одіозне подружжя виховує сина Іллю та доньку Анастасію, які виставляють безтурботні світлини у соціальних мережахдопоки батько віддавав наказ вбивати українців.

«Станом на сьогодні генерали є політичними суб’єктами, вони контролюються в тому числі ФСБ. Вони воюють терористичним шляхом. Чи досягають вони якоїсь мети? Ну звісно, вони руйнують міста, вони створюють певне тло. Вони не можуть виконати свої військові завдання не тому, що вони дурні, а тому що українці незламний народ», - зазначив політолог Олександр Антонюк.

Особисту сторінку ще одного генерала ми віднайшли в іншій російській соціальній мережі.

55-річний генерал-лейтенант Олексій Авдєєв народжений в Узбекистані, нині проживає в Ростові-на-Дону. Серед інтересів у мережі - «гумор з перцем» і рецепти їжі.

Військовий грає в покер і доглядає віртуальні паї.

Усе це про заступника командувача військ Південного військового округу ЗС рф.

«На сьогоднішній день всі російській генерали, тобто вище командування Російської федерації це люди які всю свою кар’єру жили тільки одним підходом, який є сталим ще починаючи з радянського союзу - це «підхід і відхід» до начальника. Є дуже старий наратив, що нам розумні непотрібні, нам потрібні ті, хто спроможний клацати каблуками і виконувати накази. Я навіть можу дещо пожартую старим радянським жартом: «чим больше в армии дубов, тем крепче наша оборона» - зазначив військово-політичний експерт Петро Черник.

«Санкції це мабуть найлегше, шо вони можуть понести. Санкції ми можемо прийняти, може також прийняти міжнародна спільнота. Звісно, що ми маємо право заявляти таке клопотання про застосування санкцій щодо цих осіб», - зауважив Юрій Танасійчук

До списку підсанкційних осіб також потрапив 50-річний генерал-лейтенант Андрій Іванаєв.

Це командувач Західного військового округу, який ще у 2018-му вихвалявся блискучою готовністю другої армії світу до війни.

«Якби дивізія і полк, які входять до її складу, були б недостатньо підготовлені до вирішення покладених на них завдань, про жодні почесті на рівні Верховного Головнокомандувача не могло бути й мови», - заявив у інтерв’ю пропагандистам Андрій Іванаєв.

«Це є наслідок їхні суспільної філософії це є тиранічна держава де тільки 1-а особа є у фокусі усієї інформаційної і медійної уваги. Не може бути там будь-кого хто має свою власну точку зору. Як старший начальник сказав так воно все і виконується», - зазначив військово-політичний експерт Петро Черник.

Найменше відомо про 53-річного генерала Віталія Слєпцова. Народжений в Таджикистані, нині проживає в Краснодарі.

Однак викривати російське військове керівництво та говорити про них треба, вважають експерти.

«Це принципова річ викрити усіх, хто винен в злочині агресивної війни проти України. І мова має йти не тільки про солдати молодших командирів, мова має йти про російські генералітет, аж до керівництва Міноборони цього фанерного маршала Шойгу, ця парочка Шойгу, Герасімов «му-му» і парочка Кадиров і Прігожин «чефір вдвайом». Всі вони мають нести відповідальність за те, що вони наробили» - наголосив депутат ВРУ Олексій Гончаренко.

Шістьом генералам рф, які керували на Харківському напрямку, СБУ повідомили про підозру. Санкції статті передбачають довічне ув’язнення.

«Відповідно до норм права Україна може зібрати достатню доказову базу з метою винести звинувачення певним особам у вчиненні злочину, йде мова про прийняття рішень і вчинення дій внаслідок яких загинуло сотні і тисячі людей»,- пояснив юрист Юрій Танасійчук.

 

«Мають бути виявлені конкретні злочинці, як в даному випадку російські генерали, в чому вони винні, їм має бути пред’явлено підозра, а далі може відбуватися і заочне судочинство з подальшим введення документів на їхній розшук у Інтерпол», - зауважив депутат ВРУ Олексій Гончаренко.

Сьогодні Україна документує усі воєнні злочини та шукає їхніх виконавців та організаторів, аби притягти до відповідальності. Тому навіть найменша інформація про них зараз, матиме значну вагу у майбутньому.

«Так чи інакше армія російська вже є дискредитована і носити відповідно лампаси і погони генеральські для тих, кого є совість і честь, скоріш за все це буде соромно, хоча в російській федерації очевидно про сором теж не йдеться. Хтось зіп’ється, когось застрелять», - розповів політолог Олександр Антонюк.

«Всі ті, хто віддавав злочинні накази чекає Гаага, а сподіваємося, що вони нагадають як користуватись пістолетом макарова і куля з прискоренням 300м у секунду, буде дуже частим і масовим явищем заходження у їхні скроні», - підсумував військово-політичний експерт Петро Черник.

Під час підготовки цього матеріалу ми випадково вийшли на Тимура Іванова, який є безпосереднім керівником цих генералів. Це заступник міністра оборони російської федерації Шойгу. Як з'ясувалося, Іванов має пасинка – Михайла Маніовича, який спокійно навчається в британському Оксфорді. І на нього не накладено санкцій, бо за документами хлопець – громадянин Ізраїлю. Саме через це на нього не звертають уваги і наші відповідальні органи. А здалося би, адже в Україні у сина російського урядовця є бізнес. Вочевидь, названого батькабо хлопцю всього 19 років

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ