За даними поліції станом на квітень 2021 року на українських дорогах сталося 55 791 аварій, що на 23,2% більше, ніж у 2020 році. Не менш сумна статистика й на дорогах Львівщини: з початку року поліція Львівської області зафіксувала 3628 інцидентів, 49 з яких закінчилось смертельними наслідками.

Статистика ДТП в Україні за період з 01.01.2021 по 30.04.2021, Джерело: patrol.police.gov.ua

Аварійність й надалі продовжує зростати. Серед найвагоміших причин численних ДТП – недотримання водіями правил дорожнього руху, погана якість українських доріг та незадовільний технічний стан транспортних засобів.

І якщо останні дві причини ще можливо виправити, то з першою, на жаль, ситуація дедалі складніша. Далеко не всі водії прагнуть дотримуватися ПДР, а правоохоронці фізично не встигають відстежувати усіх порушників. Система камер фото-відеофіксації правопорушень є також недосконалою, тож поліція продовжує пошуки нових способів для виявлення неслухняних водіїв.

До слова, нещодавно Міністерство внутрішніх справ разом з народними депутатами заявило про розробку нового законопроєкту, який нібито дозволить усім водіям стати добровільними помічниками поліцейських.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, це можна буде реалізувати за допомогою спеціального додатку, який кожен водій зможе встановити собі на смартфон. З допомогою цього додатку, який працюватиме як відеореєстратор, водії зможуть повідомляти поліцію про те чи інше порушення.

«Ми вивчили світовий досвід, і зараз в світі використовується ситуація, при якій кожен телефон в машині, встановлений під лобовим склом, може зафіксувати правопорушення, таке як проїзд на червоне світло, порушення правил дорожньої розмітки. Водієві достатньо клікнути по екрану телефона, і 30-секундний запис з порушенням іншого водія, з його номерами, піде до поліції», - зазначили у міністерстві.
Також, за словами Геращенка, водії, які допомагатимуть поліцейським, будуть отримувати 10% з розміру штрафу правопорушника. Це, на думку правоохоронців, може неабияк вплинути на зменшення кількості ДТП та стимулювати водіїв бути більш обережними на дорогах.
«На дорогах України будуть мільйони камер, і кожен буде спостерігати за кожним», - підкреслили в МВС.
З огляду на цю ініціативу, ІА «Вголос» вирішило дізнатись, що з цього приводу думають львів'яни. За результатами опитування, виявилось, що далеко не всі мешканці міста підтримують схвалення нового законопроєкту, анонсованого МВС.

«Це би дисциплінувало інших водіїв на дорозі»

Львів'янка Катерина машину не водить, однак постійно користується послугами таксі. За її словами, така ініціатива була б корисною, оскільки це допоможе дисциплінувати інших водіїв на дорозі.
«Часто я стаю учасницею якихось дорожніх пригод. Це не завжди може бути аварія. Насправді, в аварію я ніколи не потрапляла на таксі, але, дуже часто водії себе ведуть неадекватно. Як і в службах таксі, так і інші учасники дорожнього руху. Навіть от буквально вчора, зі мною сталася ситуація, коли ми з водієм ледь не потрапили в аварію, бо інший водій порушив правила дорожнього руху. Тому я думаю, що це була б дуже класна ініціатива, коли б люди самі вказували на якісь дорожні пригоди. Бо поліція, не може бути, на жаль, завжди і всюди, щоб врятувати наше життя. І я думаю, що це би дисциплінувало інших водіїв на дорозі. Коли ти знаєш, що тепер не тільки поліція тебе може впіймати, але й інші, більш тверезі в думках і чесні перед законом водії, допомагали всім іншим бути теж такими відповідальними», - зазначила мешканка міста.

«Водії недостатньо добре знають правила дорожнього руху, аби фіксувати якісь правопорушення»

А ось мешканці Львова Сергій та Віктор такий законопроєкт не зовсім підтримують. На їхню думку, українські водії недостатньо добре знають правила дорожнього руху, аби фіксувати якісь правопорушення.
«Мені здається, що водії недостатньо знають правила дорожнього руху, тому це буде, напевно, не дуже якісна оцінка того, що відбувається на дорозі. Буде багато якихось неправильних рішень і вони (ред, - поліція) потім з цим не розберуться», - кажуть хлопці.

«Я вважаю, що краще було б допрацювати систему зовнішнього відеонагляду»

На думку Едуарда було б доцільніше, аби в Міністерстві внутрішніх справ вдосконалили систему зовнішнього відеонагляду.
«Я вважаю , що не дуже доцільно відволікати водіїв від дороги. До прикладу, вже є одна програма, там де водії можуть відмічати, наприклад, де є ями на дорогах. Чи, наприклад, де є пост поліції. І це допомагає принаймні іншим водіям. Я вважаю, що краще було б допрацювати систему зовнішнього відеонагляду, щоб це автоматично фіксувалось, а не мали робити це водії ще й за якусь винагороду», - розповів «Вголосу» хлопець.

«Людей це зіштовхуватиме одне з одним, люди стануть злі»

Львів'янин Олег вважає, що краще б таку ініціативу запровадили, аби виявляти корупціонерів.
«Це ж ніхто і раніше такого не відміняв, і це таке правило життя було – якщо щось погане люди бачать, вони якось стараються надати цьому розголосу. Але проблема не в цьому: розмов багато, але реакції – ніякої. Я вважаю так: якщо за це платять кошти, за дрібне порушення, тобто знайшли найменше зло, що може зробити людина, яка вийшла з роботи і поїхала собі на роботу, намагається встигнути. А там мільйонами краде, всі це бачать. От там би це зробити, щоб ми бачили, як вони крадуть, сигналізувати, тут же протоколювати і тут же на цьому заробляти. А то що доїхав, заплатив якісь гроші, вкрав мільйони і йому ж за це нічого нема. Тільки за те, що він там щось порушив десь. То я вважаю, такого не має бути в принципі. Людей це зіштовхуватиме одне з одним, люди стануть злі. Посмішка пропаде з їх обличчя. Це погано!», - зазначив мешканець міста.
Тож, питання, чи буде така ініцатива справді корисною для українського суспільства, залишається відкритим. Чи буде це ефективно? Чи допоможе це правоохоронцям? Або ж, навпаки, лише збільшить кількість аварій на дорогах? Покаже час.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ