Українські абітурієнти, які зараз перебувають за межами України, зможуть пройти вступне ЗНО на базі освітніх тестувальних центрів тих країн, куди їм довелося виїхати.

Про це сьогодні, 22 квітня, повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

За його словами, правила вступу до українських вишів змінено тільки на цей рік і тільки через те, що в Україні йдуть масштабні бої.

Тож, цього року абітурієнти складатимуть єдиний мультинаціональний тест. Тобто, випускникам не потрібно буде приходити чотири рази на кожен окремий іспит.

Натомість сесій буде три, аби залучити якомога більше випускників.

«Всього діти матимуть можливість зареєструватися на 28 спроб. Учасники ЗНО складатимуть одну спробу з мультинаціонального тесту, до якого входять українська мова, історія України та математика», - каже він.

Сергій Шкарлет також розповів, що до завершення сьогоднішнього дня правила прийому у виші України пропишуть та передадуть в Мінюст для візування. Після цього офіційно оголосять цьогорічні правила.

«Також передбачаємо провести пробне онлайн-тестування, щоби всі учасники могли попередньо оцінити себе», - говорить міністр освіти і науки України.

Він зазначив, що цьогорічні випускники, незалежно від того де вони зараз перебувають, можуть скласти іспити онлайн.

«Ми зустрічалися з міністрами освіти країн Європейського Союзу і сьогодні формуємо мережу центрів тестування аби наші абітурієнти, які тимчасово опинилися за межами країни, могли на базі університетів або центрів тестування пройти ЗНО», - зазначив Сергій Шкарлет.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», глава Пентагону провів зустріч з Шкарлетом.

ІА "Вголос": НОВИНИ