Згідно з останніми геолокаційними кадрами, ЗСУ відновили позиції на Вовчанському агрегатному заводі, а також у західній частині Михайлівки на Покровському напрямку. Водночас РФ теж має просування.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

Харківська область

Геолокаційні кадри, опубліковані 16 вересня, показують, що війська РФ завдають ударів по українських позиціях на Вовчанському агрегатному заводі в центрі Вовчанська. Це вказує на те, що ЗСУ нещодавно відновили втрачені позиції на заводі.

Також аналітики пишуть, що ворог 15 та 16 числа проводив у районі Вовчанська атаки.

Донецька область

Згідно з геолокаційними кадрами від 16 вересня, нещодавно ЗСУ відновили позиції в західній частині Михайлівки (на південний схід від Покровська).

Геолокаційні кадри показують, що війська РФ завдали удару і знищили споруду, в якій ЗСУ встановили позиції. Але російський воєнкор заявив, що українська присутність у будівлі значно ускладнювала здатність росіян просуватися на захід від Михайлівки до східних околиць Селидово.

Російські джерела почали повідомляти, що принаймні до 6 вересня ЗСУ успішно контратакували в Селидове і витіснили російські сили зі східної частини міста. Крім того, джерела РФ та України повідомили, що лінія фронту в районі Селидове тепер проходить залізничною лінією між Михайлівкою та Селидово, що відповідає наявним геолокаційним доказам.

Також ISW додав, що поки що не виявив жодних візуальних підтверджень російської присутності в центрі Селидово.

Водночас зазначається, що згідно з геолокаційними кадрами того ж 16 числа, ворог нещодавно просунувся до вулиці Буряка в північній частині Желанного Першого (на південний схід від Покровська).

Також російський блогер заявив, що війська РФ просунулися в полях на північний захід від Желанного Першого та в полях на південь від Українська, хоча ISW поки не бачив підтвердження цих заяв.

Воєнкор РФ також сказав, що росіяни незначно просунулися на захід від Михайлівки, неподалік району, де геолокаційні кадри вказують на те, що ЗСУ нещодавно відновили обмежені позиції.

15 та 16 числа противник продовжував просуватися на захід від Донецька в районі Георгіївки, проте підтверджених змін лінії фронту не було.

При цьому ворог продовжував також просуватися на південний захід від Донецька на тлі наступальних операцій, що продовжуються, на цьому напрямі. Зокрема, геолокаційні кадри, опубліковані 15 вересня, показують, що російські війська зносять вишку на вугільній шахті «Південнодонбаська №3» (на захід від Водяного та на північний схід від Вугледару), що вказує на недавнє просування російських військ у цьому районі.

Аналітики пишуть, що 15 та 16 вересня росіяни проводили наступальні операції в районі Костянтинівки, Катеринівки, Максимільянівки, Вугледара та Водяного.

Крім того, в ці ж дні окупанти провели наступальні операції у прикордонному районі Донецької та Запорізької областей у районі Макарівки (на південь від Великої Новосілки), Новодарівки (на південний захід від Великої Новосілки) та у напрямку Солодкого (на захід від Великої Новосілки).

ІА "Вголос": НОВИНИ