Відтепер із липня весь європейський імпорт за однаковою процедурою перевірятимуть двічі – в Євросоюзі та у нас. А оскільки стоматологічна галузь в Україні імпортозалежна, то це нововведення суттєво ускладнить процес закупки та призведе до подорожчання обладнання, нарікають фахівці, повідомляє «24 канал».

«Наявність аналогічної процедури ускладнює входження на ринок імпортних виробів медичного призначення. Стоматологія – імпортнозалежна галузь. Оскільки в Україні дуже мало, на жаль, власних виробників. Дана процедура є дуже дороговартісною, що вона може перенести свою вартість на кінцевий продукт», – пояснив президент Асоціації імпортерів і виробників стоматологічної продукції Микола Сліпченко.

Як зробити медичне обладнання доступнішими, під час круглого столу, вирішували представники Міністерства охорони здоров'я, міжнародних професійних бізнес-асоціацій та народні депутати. Фахівці запропонували спростити процедуру оцінки якості і дозволити компаніям, які вже мають європейські сертифікати, не проходити додаткову перевірку.

«Ми приїхали сюди аби висловити свою підтримку українській стоматологічній галузі та імпортерам стоматологічного обладнання. Комунікація між Європою та Україною в цьому питанні дуже важлива для нас. І ми, як представники багатьох країн, готові допомогти Україні вийти з кризи, яка утворилась в цій галузі», – сказав президент Association of Dental Dealers in Europe Домінік Дешітрі.

Міністерство охорони вже підготувало проект постанови щодо спрощення процедури оцінки відповідності технічним засобам. Після громадського обговорення та погодження з міністерствами та відомствами, його буде передано на розгляд Кабміну.

ІА "Вголос": НОВИНИ