Представники кіноіндустрії також написали звернення до прем'єр-міністра через скорочення бюджету на культуру.

Представники української кіноіндустрії написали звернення прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, в якому закликали не скорочувати фінансування українського кіно, передає LB.ua.

У зверненні підкреслюється, що надходження до бюджету від суміжних індустрій – готельної, транспортної, сервісної та туристичної – за три місяці нормального функціонування кіноіндустрії становлять 750 млн грн. Така ж сума закладена в держбюджеті на підтримку українського кіно в 2020 році.

«Недофінансування однієї галузі промисловості потягне за собою недофінансування інших, і як наслідок, недозбір податків у державну казну», – йдеться в зверненні. У листі наголошується, що навіть 750 млн грн, закладених в бюджеті, недостатньо для повноцінного фінансування потреб українського кіно в цьому році.

«Через виробничу специфіку заблоковане фінансування призведе до припинення кіновиробництва мінімум на 3-4 роки, що, в свою чергу, спровокує декваліфікацію і втрату кадрів через еміграцію», – пишуть кінематографісти.

Лист підписали професійні об'єднання, Українська кіноакадемія й інші організації в сфері кіно.

Як відомо, український режисер та колишній бранець Кремля Олег Сенцов став членом журі 17-го Міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

ІА "Вголос": НОВИНИ