Злочинці, які викрали 279 школярок з інтернату на північному заході Нігерії минулого тижня, били їх і погрожували розстріляти під час вимушеного маршу в полон.

Про це заявили жертви у вівторок після звільнення, пише Reuters.

Учениці школи-інтернату міста Джангебе (штат Замфара), були схоплені під час нічного нападу в п'ятницю. Усіх вдалося звільнити.

Десятки дівчат у мусульманських накидках сиділи в залі в будівлі уряду штату перед тим, як їх забрали на медичний огляд. Приїхало кілька батьків, і один батько заплакав від радості, побачивши свою дочку.

Нігерійські школярки, звільнені з полону

Дівчатка розповіли, що викрадачі повели всіх до лісу босоніж по каменях і колючках. Хворих довелося нести. Тих, хто не міг іти погрожували розстріляти.

«Вони почали бити нас рушницями, щоб ми рухалися, – розповіла учениця. – деякі дівчата плакали і йшли одночасно».

Серія подібних викрадень в школах за останні місяці змусила багатьох нігерійців занепокоїтися тим, що регіональна влада погіршує ситуацію, дозволяючи викрадачам залишатися безкарними, або платить їм викуп.

Місцева влада заперечує, що викуп був сплачений, але викрадачам запропонували амністію при здачі зброї, а також допомогу в переселенні на ділянку з новозбудованими школами, лікарнею та іншими закладами.

Але президент Мухаммаду Бухарі закликав притягнути викрадачів до відповідальності і заявив, що виплата викупу зробить майбутні напади більш імовірними.

Школи-інтернати на півночі Нігерії стали об'єктами масових викрадень людей з метою викупу озброєними злочинними бандами.

Тенденцію започаткувала джихадистська група «Боко Харам», яка часто викрадає дітей з метою викупу. Але останнім часом подібні напади посилились. Ці інциденти мають за мету також завадити навчанню дітей.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ