Юрист Анна Маляр пояснила, що новий законопроект Президента Петра Порошенка про незаконне збагачення - це звільнення «своїх» від кримінальної відповідальності.

Про це вона написала у Facebook.

Текст нової редакції статті «незаконне збагачення», відрізняється від старої, визнаної неконституційною, лише за формою, а не за змістом.

«Судіть самі: раніше незаконним збагаченням вважалось отримання активів »законність підстав набуття яких не підтверджена«. В новій редакції ці слова замінюють на - »без законних на те підстав«. Але ж в новій редакції так само йдеться про непідтвердженість законності набуття активів - тобто про доходи державних службовців, не вказані у деклараціях. Відповідальність за »незаконне збагачення« як за старою, так і за новою редакцією можлива у разі доведеної слідством невідповідності витрат доходам. Таким чином, у новій редакції статті »незаконне збагачення« не містяться концептуально нові підходи до визначення цього злочину», - сказала вона у коментарі theБабель.

Маляр підкреслила, що нова редакція статті про «незаконне збагачення» не дасть можливості притягнути до кримінальної відповідальності чиновників, які встигли незаконно збагатитись до її прийняття.

«Закон зворотньої сили не має і поширюється виключно на злочини, вчиненні після набуття ним чинності. Рішення КСУ фактично обнулило слідчу та судову практику притягнення за незаконне збагачення. Всі відкриті раніше за цією статтею провадження тепер будуть закриті», - каже Маляр.

Нагадаємо, Конституційний суд скасував статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права. Стаття ж про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків. Тоді як законодавство покладає відповідальність доведення виключно на звинувачення.

ІА "Вголос": НОВИНИ