10% осіб, які перебувають на лікуванні у центрі легеневого здоров’я, це пацієнти, що у минулому хворіли на коронавірусну хворобу і лікувалися амбулаторно чи самостійно. Стан хворих середньої важкості або важкий.

Про це під час брифінгу заявила  Надія Рудницька, завідувачка пульмонологічним відділенням Центру легеневого здоров'я

“Ці пацієнти, перехворівши коронавірусом, були менш насторожені щодо інфікування хворобою та не  дотримувались протиепідемічних заходів”, – каже Надія Рудницька.

Окрім того пульмонологиня зазначає, що багато хто, зважаючи на легкий перебіг захворювання, лікувався самостійно. 

“Коронавірусна хвороба не лікується антибіотикотерапією, гормональними чи кроворозріджувальними препаратами .Таке специфічне  лікування може призначити лише лікар, коли є ускладнення”, – наголошує Рудницька.

Загалом на лікуванні у Центрі легеневого здоров'я перебуває  260 пацієнтів, з них 27 – це вагітні.

Зі слів лікарки, у пацієнтів, які перебувають у стаціонарі, стан середньої важкості та важкий. Майже усі мають супутню патологію: серцево-судинну, цукровий діабет, ожиріння, автоімунні та перенесені онкологічні захворювання. Вони потребують медикаментозної інтенсивної терапії та кисневої підтримки.

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис, епідситуація в області є стабільною та контрольованою, але без тенденції до покращення, бо щоденно продовжують виявляти велику кількість хворих.

«Упродовж кількох тижнів відзначаємо велику кількість людей, які звертаються за амбулаторною допомогою. Є значна кількість осіб, які потребують стаціонарного лікування, про що свідчить заповненість ліжкової мережі. Вкотре закликаємо бути пильними та дотримуватися карантинних обмежень”, – нагадує Чемерис.

Як писав “Вголос”, за словами завідувачки Другого педіатричного відділення Дитячої лікарні Першого територіального медоб’єднання Львова Ірини Бережної, захворюваність на ковід серед дітей у Львові стабілізувалася, але не знижується. Сьогодні у дитячій лікарні Першого медоб’єднання Львова перебуває 80 дітей з ковідом. З них троє – в реанімації.

ІА "Вголос": НОВИНИ