Згідно з дослідженням, 12% українців вважають Росію «дружньою» до України державою, а 72% думають, що вона є ворожою до нас.

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», демонструють, що Білорусь українці здебільшого вважать ворожою країною щодо України, при цьому за останні рік кількість таких респондентів зросла більш ніж вдвічі (з 22% до 48%).

Більшість опитаних (72%) вважають Росію ворожою країною, тільки 12% - союзною.

Серед варіантів формату переговорів щодо врегулювання конфлікту на Донбасі відносна більшість (45%) підтримують ідею розширення «нормандського», із залученням до нього США та Великобританії.

21% виступають за прямі переговори з Росією, 12% за переговори з представниками т.зв. «ДНР» та «ЛНР». Лише 11% - за те, щоб «нормандський» формат у своєму звичайному складі (Україна, Росія, Франція, Німеччина») був майданчиком для переговорів про врегулювання конфлікту на Донбасі.

За прямі переговори з Росією (як безальтернативне рішення) виступають 56%, 41% – проти.

За два роки зросла кількість прихильників ідеї запровадження віз з Російською Федерацією: сьогодні підтримують цю ідею 52%, проти – 44%.

Додамо, що активіст Сергій Стерненко зареєстрував петицію до президента України з пропозицією заборонити в’їзд на територію України громадянам країни-агресора Росії. Потім, як Сергій зауважив, президент Зеленський ігнорує його звернення.

Найбільшими союзниками України опитані вважають Канаду, Литву, Польщу та Великобританія, а також США та Туреччину. Дещо менше вважають союзниками Францію, Німеччину та Китай, останню вважають швидше нейтральною країною.

За останній рік відчутно в кращий бік змінилося ставлення до Туреччини та Великобританії та погіршилося щодо Білорусі. 

Опитування проводилось протягом 6-8 грудня 2021 року серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. 

Вибірка була репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Опитано - 2500 респондентів.

До слова, у Сполучених Штатах Америки відреагували на заяву президента РФ Володимира Путіна про Донбас.

ІА "Вголос": НОВИНИ