Німецький військово-промисловий концерн Rheinmetall готовий передати Україні 139 танків Leopard, щойно дозвіл на це дасть уряд Німеччини.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на німецьку медіагрупу RND.

Відомо, що концерн готовий передати 29 «Леопардів 2А4», призначених для «кругового обміну», у квітні-травні цього року.

На ремонт ще 22 Leopard тієї ж модифікації, за словами прессекретаря, піде майже рік, і передати їх вдасться наприкінці 2023 чи на початку 2024 року.

Крім того, Rheinmetall міг би передати ще 88 старих «Леопардів 1». 

Також, за словами  міністра оборони ФРН Бориса Пісторіуса, Німеччина продовжує розглядати можливість передачі Україні основних бойових танків, а в разі позитивного рішення буде діяти швидко.  

«Немає поки новин щодо танків Leopard. Я виходжу з того, що рішення буде ухвалено незабаром», – сказав міністр і додав що в разі ухвалення позитивного рішення все буде зроблено дуже швидко.

Наразі проводиться інспекція запасів з метою узгодження технічних деталей, сумісності техніки.

Водночас міністр підкреслив, що навчання для солдатів ЗСУ у тих країнах, які вже готові передати свої машини, може починатися. «Німеччина не стоїть у них на шляху», – сказав міністр.

Він повторив, що Німеччина не ізольована в цьому питанні, вона є не єдиною державою, яка продовжує зважувати питання щодо постачання наступальних танків.

Глава Бундесверу також підкреслив: «Принципом залишається: НАТО не повинен стати стороною війни. Але водночас для Альянсу залишається центральним завданням, обов’язком зробити все можливе, щоби допомогти Україні як державі, на яку скоєно жорстоку неспровоковану атаку, а також водночас надіслати агресору – росії – чіткий сигнал нашої єдності і рішучості», – заявив Пісторіус.

Читайте також у «Вголосі»: заступник міністра оборони України подав у відставку. 

ІА "Вголос": НОВИНИ