Про це йдеться у блозі лейтенанта, екс начальника прес-служби 14-ї бригади Влада Якушева на сайті IA ZIK.

«Повернутись додому можна, але людей треба десь розмістити. На території частини у ППД є казарми, які військові намагаються відремонтувати, але зробити це не так просто, тому що рахунки КЕЧ – квартирно-експлуатаційної частини – заблоковані.

Із КЕЧ судяться міста області, які бажають, щоб військові заплатили їм земельний податок, від якого були звільнені до 2015 року.

Вийшло так, що пільги на податок зняли, і міста нарахували військовим борги. У Володимир-Волинському це близько 17 млн грн. Дістаньте та віддайте. У КЕЧ таких грошей немає, а в Міністерстві оборони немає такої статті видатків і воно просто не може дістати та покласти. Процедура розрахунку за борги виходить дуже затягнутою. Місто подає в суд, КЕЧ, звичайно, його програє, оскільки просто не має підстав, щоб виграти, потім міністерство виділяє кошти для оплати стягнутого у суді», - пише лейтенант.

Влад Якушев зазначає, що ні його, ні хлопців з фронту не цікавить, хто і що нарахував, адже вни не мають долі у всіх цих мільйонах, а просто хочуть поспати на ліжку, а не на нарах у спальнику, хочуть поїсти зі звичайної скляної тарілки і мати можливість хоча б раз на кілька днів прийняти гарячий душ.

«Питання з ремонтом казарм треба якось вирішувати. Як? Я подзвонив начальнику КЕЧ підполковнику Володимиру Ліскову. Запитав, як можна вийти з цієї ситуації.

Лісков відповів, що військові готові шукати компроміси, але міста, які нарахували цю заборгованість, висувають умову. «Вони відмовляться від земельного податку, але військові мають передати їм у Володимирі-Волинському 2 гектари земель воєнторгу, 25,2 гектара танкового полку та 50 гектарів полігону по дорозі на кордон. Це величезна кількість землі! Більшу частину боргу по земельному податку міністерство вже погасило. Залишилось 5,6 мільйона з 17-ти. Та навіть якщо б я хотів віддати, то це не в моїй компетенції. Хай звертаються у міністерство. Мене більше цікавить, як казарми відремонтувати. Мені там закидають, що я у відпустку пішов. Пішов, але тільки на папері. Бо мушу її використати. Я нібито у відпустці, але я не поїхав кудись на курорти. Я на роботі кожен день!», – розповідає Володимир Лісков.

П’ять із половиною мільйонів – це 215 тисяч доларів. За 77 гектарів землі? Це виходить приблизно по 2800 доларів за гектар. 28 доларів за сотку?», - аналізує Влад Якушев.

Лейтенант зауважує, що землі танкового полку в межах міста Володимир-Волинський і за його інформацією землі вже поділили місцеві і деякі народні депутати. Там має початись будівництво багатоквартирних будинків і вже забудовник неофіційно визначений.

«А на 50 га полігону, які просять під цвинтар… Знайшлись навіть уроди, які сказали Ліскову: «Ваших же АТОшників ховати будемо»… Так от, частину ніби дійсно під кладовище планують віддати, а частину використати на побудову логістичного центру. Кордони близько, зручно товари туди-сюди тягати.

Торгівля – це прекрасно, але, шановні, ви геть забули, що йде війна і що це землі військового полігону! Якщо військові не будуть навчатись, ніякої торгівлі не буде. Хтось ще про війну пам’ятає???», – запитує військовий. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ