Чого нам очікувати від політиків та президента з вересня?

Про це кореспондент «Вголосу» запитав у політолога Олександра Солонька, політтехнолога Ярослава Макітру, політичного аналітика Олександра Кочеткова та директора Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслана Бортника.

«З вересня ми увійдемо у режим постійної передвиборчої турбулентності»

Що буде особливістю нового політичного сезону?

Олександр Солонько:

Матимемо стандартну ситуацію, коли в передвиборчий період Парламент, Адміністрація Президента перетворюються у майданчики політичного піару. З вересня ми увійдемо у режим постійної передвиборчої турбулентності.  Ми спостерігатимемо за багатьма одіозними подіями, а тому варто забути про якісь зміни на краще.

Руслан Бортник:

Визначальними у новому політичному сезоні будуть вибори. Через це сезон буде дуже конфліктний, наповнений інформаційними, соціальними подіями.

У політиці очікується вирішення таких інтриг: на кого під час виборів зроблять ставку наші західні партнери – ЄС та США. Їхній вибір стане зрозумілим орієнтовно наприкінці осені або на початку зими. Важливим буде і те, якими будуть політичні союзи напередодні виборів: чи буде об’єднання проєвропейської опозиції. Чи зможуть відновити свої стосунки «Народний фронт» та БПП і висунути єдиного кандидата у президенти. Чи об’єднаються «За життя» і «Опоблок» і чи стане Бойко єдиним кандидатом у президенти від проросійської опозиції.

Важливою інтригою залишається і те, хто зможе нав’язати суспільству свій інформаційний порядок денний. Адже сьогодні між владою та опозицією прірва. Влада нам говорить про гуманітарну складову: мову, релігію, безвіз. Проєвропейська опозиція вимагає вирішити питання корупції та підняти рівень життя українців.

Олександр Кочетков:

Президентські вибори викличуть переформатування серед депутатів та можуть навіть спричинити дочасні парламентські вибори. Бо якщо новий президент матиме достатньо серйозну підтримку суспільства, то він захоче у Парламент завести своїх людей.

Ярослав Макітра:

Особливістю цього політичного сезону буде те, що ми входимо у активну фазу президентських та парламентських виборів. Нас чекає довготривалий політичний сезон і все, що відбуватиметься, зокрема і діяльність Верховної Ради і навіть деякі вуличні акції – все буде направлено у русло передвиборчої кампанії та боротьби за рейтинги. Очікувати на якісь зрушення, реформи чи покращення цього політичного сезону не доведеться.

«У новому політичному сезоні активнішим стане Медведчук»

Між ким буде боротьба у новому політичному сезоні?

Олександр Солонько:

Зараз є групи політиків, які змагатимуться між собою та визначатимуть в подальшому долю країни. З одного боку – це президент та його оточення, зокрема і Гройсман та Яценюк. Усі вони боротимуться за свої політичні повноваження. На їхньому боці буде адміністративна вертикаль, поліцейська система, яка вже зараз дуже жорстко реагує навіть на дії активістів. Ми бачили, як поліцейські арештовували молодих хлопців, які вимагали розслідувати резонансні справи. Уже демонструється сила та те, що не варто намагатися вплинути на дії влади.

Сформувались також проросійські групи політиків, які представлені двома політичними силами – «За життя» і «Опоблок». З початком нового політичного сезону буде ще активніше введення Медведчука на українську політичну арену. Є розмови, що між владою та проросійськими політиками є змова, щоб вивести Медведчука у другий тур президентських виборів, бо так Порошенко виграє вибори. Ми розуміємо, що такий сценарій розвитку подій вигідний усім. Порошенку, бо він краще виглядатиме на фоні кума Путіна, та Росії, бо вони через Медведчука нарешті отримають додатковий вплив в Україні.

Ще однією політичною групою є націоналісти, які є жорсткими опозиціонерами як для Порошенка, так і для російської групи політиків. Я думаю, що влада вдаватиметься до багатьох методів, щоб мінімізувати їхній вплив. Буде ще кілька політичних сил, які декларують свою проєвропейську позицію. Але наразі складно передбачити, що від них можна очікувати у новому політичному сезоні.

«Команда Президента робитиме все, щоб врятувати його низькі електоральні показники»

Ярослав Макітра:

Команда Президента робитиме все, щоб врятувати його низькі електоральні показники. Будуть несподіванки, різкі кроки, дії. Але вони будуть спрямовані на вирішення гуманітарних питань. Ми вже бачимо, що Порошенко взявся відстоювати мову, віру. Нам від нього варто очікувати подальших популістських кроків у цьому напрямку.

Другою складовою політичного сезону буде зниження рейтингів конкурентів, що відбуватиметься з усіх сторін. Усі кандидати у президенти поширюватимуть один проти одного компромати. Буде великий акцент на «мінусові проекти». Вперше в Україні за рік до виборів важко передбачити хоча б одного кандидата у президенти, який може вийти у другий тур виборів. Боротьба буде дуже жорсткою. Все, що відбуватиметься у новому політичному сезоні, робитиметься з розрахунком на виборчу кампанію.

Олександр Кочетков:

Президент займатиметься власним піаром за державний рахунок. Він вибудовуватиме жорсткішу вертикаль влади, орієнтуючись під вибори. Тут мається на увазі підтягування і шантаж голів ОДА, міських голів. Перед ними ставитимуть завдання «допомогти» українцям визначитись із правильним вибором та зберегти владу діючому президенту. Порошенко все, що добре відбуватиметься у державі, приписуватиме собі.

Головною віссю протистояння буде консервація діючого режиму та перезавантаження влади.  

Окрім того буде  протистояння між президентом та прем’єр-міністром, адже це закладено в саму суть української системи. Адже  наш президент і прем’єр дуже схожі: у них можливі лише конфлікти щодо розподілу фінансових потоків та впливів на митницю.

Руслан Бортник:

У Парламенті буде кілька хвиль скандалів. Передусім, це буде пов’язано із продовженням дії «Мінських угод» та у зв’язку з голосуванням за новий проект бюджету. Буде багато і дрібніших проблем, починаючи із інфляції, закінчуючи субсидіями та соціальним забезпеченням. Буде також подання Луценка на позбавлення народних депутатів недоторканності.

Стосовно соціальної складової, то думаю, уряд підніме ціну на газ. Це призведе до того, що українці будуть змушені більше платити за комунальні послуги.  Разом з тим уряд проблему підвищення тарифів перекладатиме на президента, а той на Гройсмана.

Будуть серйозні конфлікти всередині влади - з одного боку між Гройсманом та «Народним фронтом», а з іншого - між Адміністрацією Петра Порошенка та БПП. Буде серйозна боротьба за новий виборчий закон та склад ЦВК.

А що із народними депутатами?

Ярослав Макітра:

Стосовно Верховної Ради, то коаліції там наразі й так немає. Вона є лише формально. Чи збережеться президентська фракція - тут все залежить від рейтингів Порошенка. Ближче до виборів кожен з депутатів робитиме свою електоральну ставку. От є декілька депутатських груп, як «Радикальна партія», БЮТ – усі вони налаштовані на свого кандидата. Але частина БПП, практично весь «Народний фронт» та «Опоблок» – там постійно змінюватимуться конфігурації, депутати можуть почати покидати ці партії. Все залежатиме від того, хто матиме шанси на перемогу.

Олександр Кочетков:

У Парламенті у нас буде сплеск популізму, загравання з медіа та суспільством, показова боротьба за «права трудящих», блокування трибуни, бійки. Буде ще менше продуктивної роботи і ще більше гри на публіку. Ми спостерігатимемо за «політичним шапіто».

«Порошенко на виборах орієнтуватимуться на таких, як Труханов»

Луценко анонсував нові гучні затримання: їх варто очікувати?

Олександр Солонько:

Я вважаю, що найближчим часом не буде ніяких гучних затримань, особливо якщо це стосується місцевих органів влади. Оскільки Порошенко на виборах орієнтуватиметься на таких, як Труханов та Кернес, які забезпечуватимуть рейтинги президенту.

Ярослав Макітра:

Змінити конфігурацію у президентській партії може Гройсман. Вже зрозуміло, що прем’єр грає свою гру. І є підозра, що на вибори він піде не з Порошенком. Є варіант, що між Гройсманом і Порошенком може бути серйозний конфлікт. І тоді ми побачимо відкриття кримінальних справ на його оточення. Ми вже бачимо, як Луценко анонсував кримінальну справу проти голови ДФС Продана. Але ці дії я б радше назвав примушенням до миру, ніж реальним протистоянням.

А що з «реформами»?

Ярослав Макітра:

Жодних наступальних реформ не буде, оскільки у владі і так дисбаланс і будь який різкий крок може зруйнувати й без того крихку конфігурацію. Окрім того, будь-які реформи, перш за все, битимуть по чиновницькому апарату, по тих, хто звик жити за темними схемами. А саме ці люди є ресурсом влади під час передвиборчих кампаній. А тому цю конфігурацію ніхто не руйнуватиме.

Тобто ніякої боротьби з корупцією чи реформ в державних органах влади не буде. Час на «реформи» в Україні вичерпано.

Чи можливі в Україні нові масові заворушення найближчим часом?

Олександр Солонько:

Навіть якщо в Україні піднімуть ціни на газ для населення – люди не вийдуть на протести. Гройсман знову ж таки через субсидії переправлятиме гроші українців у кишені олігархів, які контролюють українську енергетику.

Олександр Кочетков:

Вуличні заворушення в новому політичному сезоні будуть. Але спочатку вони будуть не масовими. Вони переростуть у щось більше, коли влада спробує нав’язати громадськості сфальшовані результати виборів. Тоді можлива навіть чергова революція.

Руслан Бортник:

В Україні складна ситуація, люди розчаровані у всьому, а тому висока вірогідність зовнішнього втручання та актів індивідуального політичного терору. Можливі розстріли, як це було у Харківській міській раді.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ