Про методи боротьби з ознаками депресії «Вголос» запитав психолога Олесю Шевчук.

Восени багато людей потерпає через брак сонячної енергії. Нас частіше болить голова і завжди хочеться спати, оскільки стає холодніше, а день скорочується. Тому від жахливої погоди страждає наш настрій і самопочуття.

Найперше що потрібно людині – це світло!

Намагайтеся якомога більше часу проводити на вулиці. Навіть при похмурій погоді ви отримайте достатню кількість світла. Однак, якщо робота забирає у вас багато часу - варто більше освітити приміщення, наприклад увімкнути додаткове освітлення чи звільнити вікна від темних штор.

Також важливо одягати світлий одяг або носити яскраві аксесуари. Гарний вигляд подарує впевненість у собі та чудовий настрій на цілий день.

Потіште себе солоденьким, але не забувайте про здорову їжу!

Харчування має неабияке значення. Восени варто їсти багато овочів та фруктів, а особливо цитрусові – найкорисніші властивості містить у собі грейпфрут. Також запобігти депресії можна завдяки шоколаду, два – три шматочки буде достатньо. Однак солодким зловживати не варто!

Споживайте менше кофеїну. Краще замініть ранкове горнятко кави на трав’яний чай, цей напій допоможе заспокоїтися. Не зловживайте нікотином!

Алкоголь допомагає розслабитися?

Це не той спосіб розслаблення, який насправді допомагає. Так, він спонукає до тимчасового розслаблення, але з негативними наслідками: виділення токсинів, головний біль, роздратованість.

Як казав Луїс Рівера, сон найкраще рішення, якщо немає інших рішень…

Важливо висипатися! Не засиджуйтесь довго за комп’ютером чи телевізором. Раніше лягайте спати! Це дасть багато сили на наступний день. І зважаючи на те, що день короткий – прокидайтесь раніше, щоб більше вловити світла. Також будуйте свій графік так, аби більше бути на свіжому повітрі. Однак, якщо маєте проблеми зі сном, то лягайте спати вдень. Але не більше ніж на півгодини. Тому що це може зашкодити організму. А такий короткотривалий денний сон має позитивний вплив.

Займайтеся усім, що приносить задоволення!

Пишіть вірші, в’яжіть, малюйте чи ліпіть – це допоможе відволіктися від поганих думок. Якщо маєте можливість – займіться спортом, якщо ні – потанцюйте чи просто зробіть зарядку. Гарному настрою посприяє улюблена музика.

Беріть активну участь в соціальному житті. Зустрічайтесь з друзями, спілкуйтесь з рідними, ведіть активний спосіб життя і депресія вас омине.

ІА "Вголос": НОВИНИ