Апеляція заарештувала ексзаступника міністра Василя Лозинського із заставою у 50 млн грн.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Запобіжний захід діє до 22 березня 2023 року. Лозинського взяли під варту в залі суду.

Таке рішення ухвалили судді апеляції Олег Павлишин, Андрій Никифоров та Валерія Чорна. 

Раніше слідчий суддя ВАКС Ярослав Шкодін визначив, що підозра Лозинському обґрунтована, але обрав йому цілодобовий домашній арешт. 

В результаті і прокурор, і захист оскаржили ухвалу слідчого судді. Не думку адвокатів, підозра необґрунтована, зокрема через те, що в її тексті не наведено посилання на конкретні пункти посадової інструкції, які використовував чи порушив Лозинський.

САП же стверджував, що Лозинський координував укладання договорів і проведення сумнівних закупівель, проводив відповідні наради. А 400 тисяч доларів за закупівлю пересувних котелень — це можливо був лише перший або проміжний транш неправомірної вигоди. Це питання слідство ще встановлює, тому, що були ще закупівлі іншого обладнання: кранів-маніпуляторів, генераторів тощо. І Лозинський нібито координував всі ці питання.

Рішення апеляції означає, що слідчий суддя Шкодін помилився і ухвалив незаконне рішення.

Цікаво, що обвинувачення намагалося відвести суддю Шкодіна від розгляду клопотання, позаяк його рідна сестра товаришує з дружиною одного з свідків у цій справі, а із самим свідком сестра є співавторами кількох наукових статей. У матеріалах справи свідок згадується як людина, яка ніби підшукувала компанії-прокладки.

В результаті Шкодіна від справи не відвели і він як слідчий суддя обирав запобіжний захід Лозинському (цілодобовий домашній арешт) і власнику компанії «ЕПГ» Олександру Крошці (заставу у 500 тисяч грн). 

Щодо трьох інших підозрюваних запобіжки розглядали інші слідчі судді і у всіх випадках обирали тримання під вартою: Роману Кітнеру призначили варту із заставою у 805,2 тисячі грн; Михайлу Лукашику — варту із заставою у 26,8 млн грн; Сергію Кривому (організатору) — варту із заставою у 100 млн грн застави.

Читайте також у «Вголосі»: на війні з російськими окупантами загинув відомий львівський спортсмен. 

ІА "Вголос": НОВИНИ