Як показало опитування, 46% опитаних зазначили, що вже вакцинувалися (перше, або ж друге щеплення). 16% вказали, що готові вакцинуватися, 36% – не готові.

Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування оцінки населенням ситуації з коронавірусом в Україні. Дослідження проводилось протягом 10-13 листопада серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. 

Вибірка була репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера. Було опитано 2500 респондентів.

Отож, згідно з результатами опитування, 55% підтримують обов’язкову вакцинацію представників певних сфер (вчителі, медики, державні службовці), 35% - проти цього.

Заборону відвідувати громадські заклади без COVID-сертифіката або тесту підтримують майже 40%, проти – 53%.

Заборону користуватися громадським транспортом підтримують майже 30%, натомість не підтримують – 65%.

Загалом обов’язкову вакцинацію представників певних сфер,  а також перебування у громадських місцях лише з COVID-сертифікатом або тестом більше підтримують старші опитані, мешканці Києва і Центру, а також ті, хто мають щеплення або лояльні до вакцинації.

Майже три чверті опитаних (71%) вважають порушенням прав запровадження обмежень щодо невакцинованих людей. 26% – протилежної думки. Найбільше останніх у Києві, серед найстарших опитаних та тих, хто вже вакцинувався.

Дві третини респондентів (61%) вірять в те, що Україна здатна розробити власну вакцину від коронавірусу. 37% – не вірять. Найбільше тих, хто оптимістично оцінює можливості нашої держави щодо розробки вакцини, серед найстарших. 

40% респондентів вважають, що ніхто не винен у зростанні захворюваності на коронавірус. Натомість кожен п’ятий (21%) звинувачує у погіршенні епідеміологічної ситуації людей, які відмовилися вакцинуватися. Решта — звинувачують Кабмін, Міністерство охорони здоров'я, президента та місцеву владу.

Натомість вакциновані та ті, хто мають намір це зробити, частіше звинувачують у зростанні епідемії тих, хто не має наміру щепитися від коронавірусу. 

Зауважимо, що за останній місяць зросла кількість тих, хто зробив щеплення (з 36% до 46%). Відносно більше тих, хто не бажає вакцинуватися, серед молодих респондентів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ