На сьогоднішній день штам “Дельта” все більше вражає молоде населення і, зокрема, це стає викликом для жінок репродуктивного віку. Серед пацієнток, які перебувають зараз на лікуванні у стаціонарах – 95% невакциновані.

На цьому наголосила Марія Малачинська, керівниця Львівського обласного перинатального центру, під час брифінгу.

За словами керівниці, станом на сьогодні  у  перинатальному центрі з діагнозом ковід перебуває четверо вагітних та 21 - у Центрі легеневого здоров‘я.

Більше 95% з них є невакцинованими. Це призводить до трагічних наслідків. Як нагадала Марія Малачинська, 1-го  жовтня у перинатальному центрі померла від ускладнень коронавірусної хвороби одна вагітна та ще одна жінка померла першого листопада у Центрі легеневого здоров‘я. Два дні тому, як писав «Вголос», від ускладнень ковіду померла 23-річна вагітна жінка, яка була лише на тринадцятому тижні вагітності. 

«Вакцинація - єдиний метод, який захищає від смерті. Людина може захворіти навіть після вакцинації, але перебіг захворювання буде набагато легшим, який можна буде перенести в домашніх умовах або у межах безкисневої терапії»,- зазначає гінекологиня.

За словами керівниці Центру, минулого місяця у медичній установі на лікуванні перебували 32 вагітні з діагнозом ковід. Більшість таких пацієнток потребує кисневої підтримки та переносять хворобу у стані середньої тяжкості або важкому. Певний відсоток дітей від таких породіль народились з пневмоніями,.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, Львівський обласний клінічний перинатальний центр спільно з департаментом охорони здоров‘я відкривають локацію з вакцинації у Центрі .

«Я впевнена, що додаткова консультація наших спеціалістів додасть впевненості усім вагітним та породіллям, адже вакцинація - єдиний ефективний метод захисту від небезпеки зараження коронавірусом. Тому закликаю усіх вакцинуватися, адже кожна вагітна жінка несе відповідальність не лише за себе, але й за свою майбутню дитину»,- наголосила Марія Малачинська.

Як зазначила лікарка, протипоказів до вакцинації під час вагітності немає. Щеплення можна проводити на будь-якому терміні. Також можна вакцинуватися і жінкам, які годують грудьми.

Щоб уникнути ризиків, важливо зробити щеплення жінкам, які планують вагітність.

Читайте також:

При надії в пандемії: вагітність і коронавірус

Завтра у Львові запрацює пункт вакцинації для вагітних жінок. Графік роботи

 

ІА "Вголос": НОВИНИ