Інвестори поки не погоджуються на дороговартісне будівництво крематорію у Львові. Їм це невигідно економічно через монополістські умови ЗУ «Про поховання та похоронну справу», згідно із яким похованнями в Україні можуть займатися лише місцеві комунальні підприємства. Депутати Львівської міської ради від ЄС просять Верховну Раду України внести зміни у закон та демонополізувати ринок поховань.

Відповідне звернення до Голови ВРУ сьогодні, 7 жовтня, на сесії ЛМР озвучив юрист, депутат від Європейської Солідарності Володимир Марусяк.

«В результаті проведення Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращу проекту пропозицію будівлі львівського крематорію визначено переможця. Також виділена ділянка для його будівництва, що наразі потребує значного фінансування, яке готові забезпечити інвестори. Проблемним питанням, на яке звертають увагу інвестори, є те, що станом на сьогодні відповідне законодавство не містить жодних стимулів для створення в Україні нових крематоріїв та практики альтернативних до традиційного видів поховання. У великих містах комунальні ритуальні служби мають домінуюче становище на ринку ритуальних послуг», - розповів Володимир Марусяк.

Депутати ЛМР просять Голову ВРУ посприяти невідкладному розгляду та опрацюванню у профільних комітетах Проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери поховання та демонополізації ринку ритуальних послуг».

За словами Володимира Марусяка, цим новим законопроектом усунуть корупційну залежність ритуальних компаній від ритуальних служб шляхом звільнення їх від обов'язку підписувати з ритуальними службами договори-замовлення.

«Зазначений законопроект дозволить здійснити демонополізацію ринку ритуальних послуг, створити конкурентне середовище та сприятливі умови для будівництва нових крематоріїв, упорядкувати питання землевідведення та передбачати розміщення крематоріїв у містобудівній документації, запровадити публічні реєстри: - Єдиний реєстр надавачів ритуальних послуг, - Єдиний реєстр поховань, що окрім іншого, сприятиме усуненню зловживань та корупції у цій сфері, визначить чіткий порядок виділення місць для поховання у відкритих і закритих місцях поховання (на платній і безоплатній основі) та інше», - наголосив депутат Марусяк.

Також новим проектом закону пропонують внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, Податкового кодексу України та Закон України “Про поховання та похоронну справу”. Всі ці зміни дозволять «легалізувати» можливість функціонування в Україні приватних крематоріїв, зобов'яже муніципалітети великих міст забезпечити відведення земельних ділянок для зведення на них нових крематоріїв незалежно від форми власності та звільнити від оподаткування комплекс робіт, пов'язаний зі створенням в Україні нових крематоріїв.

Нагадаємо, як раніше писав «Вголос», попри активне обговорення архітектурного проєкту львівського крематорію, він не є остаточним, а для самого будівництва у бюджеті міста наразі відсутні кошти. 

ІА "Вголос": НОВИНИ