Прийняти збалансований Державний бюджет на 2022 рік в частині, що стосується забезпечення сфери охорони здоров’я, лікувальних закладів, фінансування заробітних плат медичних працівників вимагають депутати фракції «Європейська Солідарність».

 
 Обранці Львівської міської ради від ЄС просять Верховну Раду та КабМін негайно погасити заборгованості виплати заробітної плати медичним працівникам та не допустити скорочення посад медпрацівників.

Відповідне звернення сьогодні, 7 жовтня, на сесії ЛМР озвучив депутат «Європейської Солідарності» Євген Кузик.


«В Україні склалася катастрофічна ситуація із фінансовим забезпеченням сфери охорони здоров’я. на кінець 2020 року в системі охорони здоров’я працювало 273 526 осіб середнього медичного персоналу та 147 361 лікарів-фізичних осіб. Тобто фактично в медичних закладах працює лікарів та осіб середнього медичного персоналу на 130 тис. більше, ніж Уряд розрахував у проєкті Державного бюджету на 2022 рік. Це означатиме неминуче скорочення 130 тисяч посад медичних працівників. Це безпрецедентно ганебне ставлення до сфери охорони здоров’я, приниження медичних працівників, особливо в умовах боротьби з пандемією. Скорочення видатків на охорону здоров’я сьогодні – це удар як по медках, так і по пацієнтах», - запевнив Євген Кузик.
 

За його словами, заборгованість зарплат серед медиків з початку року критично зросла – майже в 4 рази.
 
«За даними Держстату, станом на 1 серпня 2021 року заборгованість по зарплатах в системі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги становила 108,5 млн.грн. Обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовується на реалізацію програми медичних гарантій, повинен становити не менше 5% валового внутрішнього продукту України. Ми попереджаємо: сьогодні місцеві бюджети практично порожні. Вони не здатні дотувати ті сфери, які недофінансовуються з Державного бюджету. Місцеві бюджети не зможуть врятувати від скорочення 130 тис. посад медпрацівників. Сьогодні ми вимагаємо негайно погасити заборгованості виплати заробітної плати медичним працівникам; вжити невідкладних заходів для недопущення скорочення посад медичних працівників; у проєкті Державного бюджету на 2022 рік передбачити фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі», - наголосив депутат від «ЄС».
Зауважимо, як писав «Вголос», через фактичне перепрофілювання 8-ї міської лікарні Львова, густонаселені райони міста, перш за все - Сихівський та Франківський, можуть залишитись без повнофункціональної медичної установи. 

ІА "Вголос": НОВИНИ