Упродовж 2020-2022 років у Львові провели 44 конкурси на заміщення вакантних посад директорів шкіл міста. Зараз очікують на такі конкурси ще 5 закладів освіти Львова та приєднаних громад.

За результатами конкурсу 40% керівного складу закладів середньої освіти Львівської МТГ зазнають змін. Та чи зміниться освіта Львівської МТГ зі зміною керівників шкіл, але без визначеного керівника управління освіти?

Про це розповідає депутатка ЛМР від Європейської Солідарності, членкиня комісії освіти й науки Наталія Сомик. За її словами, більшість новопризначених керівників отримали контракти на 2 роки з можливістю продовження терміну трудової угоди до 6 років. Значна частка цих людей не мають досвіду керівної роботи, адже Положення про конкурс вимагає наявності лише педагогічного стажу понад 3 роки.

З огляду на це, може виникнути питання – чи зможуть переможці конкурсів за короткий термін реалізувати свої перспективні ініціативи, забезпечити щоденну організаційну та фінансово-господарську роботу?

"Я хочу вірити в те, що їм це вдасться. Однак для успішної роботи нових керівників шкіл має бути надійна і постійна центральна ланка – керівництво управління освіти у Львівській міській раді. Нині в управлінні освіти міста фактично керівника немає, а є лише в.о. Непевність в умовах відсутності керівника управління освіти ЛМР ставить під серйозний удар функціонування системи освіти Львова в цілому", - наголошує Наталія Сомик.

Протягом останніх двох місяців, після звільнення колишньої керівниці Зоряни Довганик, обов’язки начальниці управління освіти виконує Леся Васюта. Паралельно вона керує відділами освіти Личаківського та Франківського районів міста – разом це непомірне навантаження на одну людину, на думку депутатів. Для всієї повноти повноважень та систематичної якісної роботи управління має мати не просто в.о., а саме призначену на умовах конкурсу керівницю чи керівника.

"Затягувати далі не можна, у мерії повинні визначитися з людиною, яка очолить галузь освіти. На початку лютого 2022 року ми з колегами із депутатської комісії освіти та науки Львівської міської ради звернулися до міського голови Львова Андрія Садового з проханням якнайшвидше провести конкурс на заміщення вакантної посади начальника управління освіти на прозорих конкурентних засадах. Львів’яни мають чітко розуміти, на що їм очікувати, і чи визначатиме зміна керівництва якісні зміни в освіті", - резюмувала Наталія Сомик.

  • Депутати просять мера терміново:  поновити роботи комісій, які вже напрацьовували Стратегію розвитку освітньої галузі на 2021-2025 роки
  • надати організаційно-методичну допомогу новопризначеним керівникам
  •  визначити перспективну мережу закладів освіти

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", на пленарному засіданні більшість депутатів Львівської міської ради підтримало ініціативу міського голови Львова стосовно створення муніципального тиру. Водночас частина міських обранців наголосила на тому, що місце, яке обрали для тиру, є абсолютно невідповідним ні з точки зору безпеки, ні з точки зору етики та моралі. Позаяк, розташоване воно неподалік  Грибовицького сміттєзвалища.             

ІА "Вголос": НОВИНИ