Львівські активісти вимагають знести радянську символіку, яка розміщена на бокових стінах Пагорбу слави по вулиці Пасічній у Львові.

Про це «Вголосу» повідомив представник руху «Суспільство майбутнього», учасник російсько-української війни Антон Петрівський.

«Ця символіка – це зірки, зменшені копії тої зірки, яка була демонтована на Марсовому полі», - каже він.

За його словами, це є остання радянська символіка у Львові, про яку відомо активістам.

«Можливо, десь ще і є. Ми ще будемо досліджувати», - каже він.

Ще донедавна на складських приміщеннях на вулиці Городоцькій був напис «слава совєтскому народу». Але небайдужі львів’яни просто його замалювали.

Що стосується вищезгаданих зірок, то їх не демонтовували, тому що ніхто не звертався з такою вимогою до міської влади. А сама влада не поспішала це зробити без нагадування.

пагорб слави

Оскільки Пагорб слави перебуває на балансі державного історико-культурного музею-заповідника «Личаківський цвинтар», то й демонтувати радянську символіку повинні працівники музею.

«Я розмовляв з директором музею. Він сказав, що очікує на рішення від вищого керівництва», - каже Антон Петрівський.

Оскільки, виконком міської ради Львова цього року вже не має намір засідати, то активіст очікує від чиновників наказ від департаменту чи управління. Він зізнався, що вже плекає надії, що демонтаж станеться цього року. Але підштовхувати міську раду до дії буде.

«На жаль, випадково ці зірки не відпадуть. Вітер вже намагався їх здути. Але вони дуже добре причіплені», - ділиться учасник російсько-української війни.

Тому залишається сподіватися на фахівців, які вміють демонтувати такі речі. Та на рішення міської ради.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у жовтні з Марсового поля у Львові демонтували та вивезли в Музей терору радянську зірку. Демонтажу цього радянського символу передували ноти протесту з Москви. Проте міська влада Львова прийняла виважене та правильне рішення.

Ще раніше, у липні цього року завершили демонтаж Монументу слави на вулиці Стрийській та зняли фігуру радянського воїна і так званої батьківщини-матері.

ІА "Вголос": НОВИНИ