Та й заяви щодо того чи іншого рішення чуємо здебільшого від його соратників.

Занепокоєні непередбачуваністю Зеленського навіть США, бо їм важко спрогнозувати його майбутні дії. А 73% українців, які за нього проголосували і тепер очікують на зміни, хочуть почути хоча б подальший план дій.

Натомість новообраний Президент Зеленський розкривати карти не поспішає.

Про те, чому Володимир Зеленський досі не розповів про майбутні призначення, не представив свою команду та чим може закінчитися для нього надмірне зволікання, «Вголос» запитав у політтехнологів Андрія Золотарьова та Дениса Богуша, політолога Миколи Спиридонова та директора Агенції моделювання ситуацій Віталія Бали.

Чому Зеленський досі не розповів про майбутні призначення, і чому не видно його активних дій та чітко сформованої команди?

Денис Богуш:

У Зеленського зараз немає повноважень, бо формально Президентом України ще є Порошенко, тому й не чуємо про подальші кроки, стратегію та реальну команду новообраного гаранта, хоча цього так очікують виборці. Так усе й «зависло» на питанні, чи розганятиме він Верховну Раду чи ні.

Микола Спиридонов:

Зеленський знає: поки влада ще перебуває в руках його попередника, ставити під удар свою команду не варто. Бо якщо зараз озвучить прізвища тих людей, яких хоче призначити, то вони можуть мати певні проблеми ще до його інавгурації. А Порошенко тим часом просто розставляє тих, хто буде йому за це вдячний, з прицілом на парламентські вибори, задля впливу.

Віталій Бала:

Пояснень є два: або реальної команди в Зеленського немає, або рішення просто ухвалюють інші люди, які ще між собою не домовилися, хто і на яких посадах має працювати.

Андрій Золотарьов:

Ще під час виборів команда Зеленського зрозуміла, що мовчання – це золото, тому зараз просто діє за інерцією
Ще під час виборів команда Зеленського зрозуміла, що мовчання – це золото, тому зараз просто діє за інерцією. Сам же новообраний Президент перебуває в досить непростому становищі, бо його команда складається із щонайменше чотирьох груп впливу. І закономірно, що всередині команди триває внутрішньовидова боротьба за те, хто візьме першість.

Ми, наприклад, побачили, що поруч із ним на перемовинах із фракціями у Раді сиділи Богдан (юрист партії «Слуга народу», один із членів передвиборчого штабу Володимира Зеленського, відомий як адвокат Ігоря Коломойського та Геннадія Корбана, – ред.), Шефір (бізнес-партнер і член «ЗеКоманди», – ред.), молодший Тимошенко, батько якого є представником фракції «Укроп» у Дніпропетровській обласній раді.

Хоча людей Коломойського зараз відтискають. Ми вже чули заяву Шефіра про недоцільність того, аби главою Адміністрації Президента призначити Богдана, бо це рішення пов’язуватимуть із Коломойським. Також є інформація, що саме американці відтискають Коломойського від Зеленського. Та й я добре пам’ятаю: коли формувалися місцеві команди, однією з вимог була неафільованість Коломойським керівників регіональних штабів Зеленського. Саме тому вплив олігарха на новообраного Президента трохи перебільшують.

Також є люди Пінчука-Хорошковського. І вони досить тісно перекликаються із представниками структур, афільованих із Соросом. (Хоча бізнес-партнер Зеленського Сергій Шефір заявляв в інтерв'ю виданню «theБабель», що команда новообраного Президента  Володимира Зеленського навряд чи буде співпрацювати з олігархом Валерієм Хорошковським. А от днями сам Володимир Зеленський таки зустрівся з олігархом Віктором Пінчуком, – ред.)

Однак треба розуміти, що сформованої команди у новообраного Президента немає. А Данилюк і Рябошапка, які робили заяви замість Зеленського протягом останнього часу, на мою думку, завдали йому більше шкоди, ніж усі «порохоботи» разом. Адже забігають наперед: наприклад, заява про декларування усіх громадян – це ж дурниця, бо зараз і умов немає, аби втілити цю ініціативу в життя на 100% (наприклад, щонайменше 30% українців не мають доступу до інтернету, а скільки є таких, що межі рідного населеного пункту не покидають).

Тому команду Зеленського, яка привела його до перемоги, перетасують. І ми побачимо тих людей, які під час виборчої кампанії поруч із Зеленським не були. Зрештою, думаю, новообраний гарант стане більш публічно активним десь після 12-13 травня – тоді й робитиме більше заяв.

Скільки готові чекати ті 73% українців, які дали шанс Зеленському  і сподіваються на зміни?

Микола Спиридонов:

Варто пам’ятати про те, що прихильники новообраного Президента – це найрізноманітніші люди із різними очікуваннями. Тому коли Володимир Зеленський озвучить чітку позицію з конкретних питань, чого не зробив досі, частина електорату може із ним не погодитися. Хоча шанси стати успішним Президентом у нього є, бо, як видно з його роботи на телеканалах, менеджер він досить жорсткий.

Віталій Бала:

Соціологи кажуть, що українці готові чекати на зміни від трьох місяців до півроку, і навіть до року. Хоча я думаю, конкретного терміну немає. Та головне те, що Зеленському варто діяти так, аби не розколоти свій досить різний електорат. Може, наприклад, на тлі розмов про розпуск Верховної Ради для початку звернутися до депутатів і заявити: мовляв, починати своє управління країною з конфронтації з парламентом не хочу. І запропонувати крок назустріч: «Називаю прізвища кандидатів на посади, які передбачені Конституцією та є в компетенції Президента, ви за них голосуєте і ми працюємо – розглядаємо чи й ухвалюємо, до прикладу, десять законопроектів».

Чим загрожує новообраному Президентові зволікання?

Денис Богуш:

Якщо Зеленський не зробить адекватних, рішучих і позитивних кроків, то його рейтинг упаде швидше, ніж у Ющенка
Якщо Зеленський за такої великої підтримки українців не зробить адекватних, рішучих і позитивних кроків, то його рейтинг упаде швидше, ніж у Ющенка, на якого свого часу українці покладали великі надії, здійснивши Помаранчеву революцію. І згодом, після появи «не тих» людей, які розтерзали Україну на шматки, сильно розчарувалися. Так може статися і тепер, якщо з’являться люди із темним минулим, до прикладу. Тому Зеленському треба братися за здійснення реформ і пильнувати, аби ситуація не вийшла з-під контролю, бо тоді можемо стати свідками переділу власності між новими людьми та старими олігархами.

Андрій Золотарьов:

Багато часу на роздуми Зеленському не дадуть, і якщо він не виправдає очікувань прихильників, то дуже швидко втратить виборців із Півдня та Сходу України, які голосували за «простого хлопця» з Кривого Рогу. Вони першими розчаруються в діяльності новообраного Президента вже протягом літа. А от далі – більш цікаво, бо із 73% де-факто дві третини – це «протестники»: ті, кого не влаштовувала корумпованість Порошенка чи інші його дії, і вони дуже швидко «відійдуть». Виборці Зеленського можуть у ньому розчаруватися, якщо він, як Петро Порошенко, домовиться з попередниками, або його оточення розпочне видавати таким людям квитки, які гарантуватимуть недоторканність їх та їхніх статків, – тоді рейтинг його підтримки може обвалитися до 10-15%.

Бо електоральне ядро Зеленського – це 25-30% і це ті люди, які побачили в ньому антисистемного кандидата. Але все свідчить про те, що ламати систему Зеленський навряд чи буде швидкими темпами. І чи втримає він до вересня-жовтня цих виборців, під питанням. Якщо, до прикладу, втілить у життя законопроект про «Народовладдя» (Закон про «Місцевий референдум», позбавлення депутатів недоторканності, Закон «Про імпічмент президенту», Закон «Про опозицію»), який готує, може розраховувати на 25-30% підтримки партії «Слуга народу».

При цьому не виключено, що Зеленський може почати переслідувати корумповане оточення ще чинного Президента. Є певні гарантії того, що Зеленський не переслідуватиме особисто Порошенка, а от щодо його оточення – про такі гарантії я не чув. Бо якщо новообраний гарант демонструватиме, мовляв, нікого Порошенко не захистить і унеможливить фінансування нового політичного проекту та ребрендингу БПП, це може досить суттєво вдарити по шансах Порошенка, проект якого у такому разі на виборах приречений на 5-7% замість 15-20% очікуваних.

Не варто забувати, що Порошенко обіцяв повернутися, тому він і робить так, аби ускладнити життя Зеленському. Ще сподівається на реванш, мовляв, Зеленський протягом найближчого часу зробить багато помилок і його 73% підтримки розтануть на очах. А сам Порошенко тріумфально зайде у Верховну Раду зі своєю фракцією. А там і до імпічменту справу доведуть. Тим більше, що в пакеті «Про народовладдя» буде відповідний законопроект.

ІА "Вголос": НОВИНИ