У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів — МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики. Сайт МКІП не зазнав шкоди.

Як пише пресслужба Мінкульту, за результатами дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, перші дані дають підстави вважати, що атака була здійснена Російською Федерацією.

Поки фахівці кібербезпеки досліджують технічну сторону хакерської атаки на державні установи України, яка відбулася у ніч з 13 на 14 січня, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дослідив сторону інформаційну.

Додамо, українські інтернет-ресурси від початку російської військової агресії атакуються уже не вперше і навіть не вдруге. Деякі кібератаки були настільки масовими, що увійшли у світові підручники для кіберфахівців. 

Мета таких атак – дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні, а також посіяти хаос і зневіру в суспільстві.

На російський слід вказує і хронологія поширення новини. Інформація спочатку з’явилась в соцмережах, далі першими публікаціями серед медіа були «зливні бачки». Тільки орієнтовно з 7 ранку новину підхопили та українські медіа.

Приховати «російський слід» мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та «інші історичні землі». Очевидно, що це зроблено навмисне, аби кинути тінь за хакерську атаку на Польщу: Росія та її проксі давно працюють над тим, аби посварити дві дружні сусідські країни.

У контексті цієї атаки важливо розуміти що:

  • Росія вкидає у кібервійну величезні ресурси, вони навіть успішно атакували США і зламували скриньки політиків. Тому ніхто не може гарантувати 100%й захист інформації, яка підключена до мережі;
  • ця кібератака може розглядатись як напад на Україну – оскільки постраждали портали державних органів. А це означає, що за неї Росія має понести відповідальність і санкції – не за горами;
  • метою кібератаки є психологічний тиск і залякування – про це свідчать хоча б заголовки публікацій «Бойтесь..», «Ждите худшего…». Але українці уже давно показали, що не з лякливих. Тому не варто панікувати, а зберігати спокій;
  • всупереч твердженню хакерів, особисті дані українців не постраждали

Нагадаємо, «Вголос» писав, що внаслідок хакерської атаки, яка була здійснена на низку урядових сайтів, витоку персональних даних не сталося.

ІА "Вголос": НОВИНИ