Про це Майкл Еллеман сказав в інтерв'ю «Голосу Америки».

«Я не контактую із будь-якими росіянами. Я не фанат Путіна. Я маю симпатію до України та співчуваю їй через анексію Криму. Я не беру участі в агітації, пропаганді, які спонсорують росіяни. Я не думаю, що The New York Times беруть участь у чомусь подібному. Якщо прочитати те, що я написав, то я висловлююсь дуже чітко – ми невпевнені, що Україна є джерелом технологій. Це може бути Росія», – сказав він.

У своїй доповіді Майкл Еллеман зазначає, що двигуни для північнокорейських ракет більш імовірно могли надійти з України, ніж із Росії.

«Я не думаю, що я можу виміряти ступінь ймовірності, але виходячи з того, що я знаю, а дуже багато лишається мені невідомим – більш ймовірно, що технології надійшли з України, ніж з Росії. Але, якщо хтось надасть мені доказ, або кілька доказів додатково – ця оцінка може легко змінитись», – сказав Еллеман.

При цьому він не вважає уряд України причетним до можливих постачань двигунів до Північної Кореї.

«Я підозрюю, що їх було отримано через незаконні канали. Не думаю, що уряди Росії чи України брали би участь у цьому. Обидва уряди мають хорошу репутацію у питанні недопущення поширення чутливих технологій. Зокрема, уряд України заарештував у 2012-му році кількох громадян Північної Кореї, які цікавилися технологіями, які мали у КБ «Південне», – сказав Майкл Еллеман.

«Я, звісно, вважаю, що уряди не брали у цьому участі і найбільш ймовірно це відбулося через незаконні мережі торгівців зброєю, кримінальних банд та ін.», – додав він. 

Як уже писав «Вголос», раніше на сайті американської щоденної газети The New York Times була опублікована стаття із заголовком «Північнокорейський ракетний успіх пов'язаний з українським заводом, кажуть дослідники».

Пізніше секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що Україна не постачала зброю та технології Північній Кореї. 

Окрім того, підприємство «Південмаш» також заперечило постачання ракетних двигунів КНДР. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ