Багато батьків львівських школярів не розуміють, чому їхні діти мусять вчитися дистанційно, якщо на ковід хворіють саме старші особи і саме дорослі не бажають вакцинуватися.

З такими питаннями вони прийшли сьогодні, 3 листопада,  під стіни львівської мерії.

Через ковідні обмеження тут відбулася мовчазна акція, на якій присутні лише п’ятеро батьків та двадцять порожніх учнівських парт. На парти прикріплені питання, на які батьки школярів хочуть отримати відповіді: «Якщо вакцини працюють, то чому дітей не пускають до школи?», «Чому на базар можна йти, а до школи – ні?», «Чому, якщо і батьки, і вчителі вакциновані, то дитина не може відвідувати школу?».

Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки
Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки

Батьки школярів вважають, що міськрада Львова, скерувавши всіх дітей на дистанційне навчання, позбавили їх можливості на нормальне навчання. Натомість варто було скерувати свої зусилля на вакцинування дорослих. До прикладу, якщо старші люди не мають можливості дійти до вакцинального пункту, то міськрада може створити мобільні вакцинальні бригади, які робитимуть щеплення вдома у цих осіб.

Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки
Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки

Депутатка міськради Вікторія Христенко зауважила, що через дистанційне навчання випускники минулого року погано склали ЗНО, а дехто навіть не подолав бар’єру.  А якщо так продовжуватиметься, то цього року буде ще гірше. За її словами, за кордоном під час карантину школи зачиняють останніми і відкривають першими.

Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки
Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки

«Захворюваність дітей зараз невелика. Так, у  ОХМАТДИТі, де є 120 «ковідних» місць, лікуються 40 дітей. Складних нема. Жодна дитина у Львові не померла від ковіду», - зауважила вона.

Вікторія Христенко переконана, що є інші засоби боротьби з ковідом – вакцинація, провітрювання класів, носіння масок, миття рук та інше.

Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки
Протест під міською радою. Фото Анастасії Сороки

Водночас як повідомив  перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, в понеділок директори шкіл отримали вказівку від мерії  готуватися до відновлення навчання. І, якщо динаміка захворювання спадатиме, то вже з наступного понеділка, з 8 листопада, деякі школи відновлять навчання. Але поки що тільки початкові.

Він нагадав, що у Львові сьогодні є 965 хворих на ковід і від учора померло 21 осіб. Всі вони – старші особи. Хоча хворіють і діти.

«У лікарні на Орлика минулого тижня перебувало понад сто дітей з пневмоніями. Саме тому Львів запровадив жорсткіші обмеження, ніж передбачає «червона» зона. Цього тижня їх вже там набагато менше. Отже, обмеження дали результат», - зізнався Андрій Москаленко.

За його словами, останні три дні кількість дітей з пневмоніями знижується. І якщо такий стан зберігатиметься протягом п’яти днів, то очне навчання у школах будуть відновлювати. Але – поступово.

«Запрацюють школи, де стовідсотково вакцинований персонал. Станом на понеділок таких шкіл у Львові було п’ять», - зазначив перший заступник міського голови Львова.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», вчора на сайті петицій Львівської міської ради зареєстрували петицію про відновлення навчання у школах. За день вона набрала необхідних 500 голосів. І тепер її повинні розглянути депутати міськради.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ