Мешканець Мінська Андрій Суша на мотопараплані втік до Литви від переслідування за участь в протестах проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Чоловік менш ніж за півтори години перетнув кордон, пролетів 60 км і після приземлення відразу здався литовській поліції.

Про це пише Наша Ніва.

За словами Суші, він працював дефектоскопістом в Мінську, але втік через дві справи, які завели на нього «за образу міліціонера» і «загрозу розправи» над силовиками.

Андрій Суша на знімку праворуч

До нього на роботу і додому з січня почали приходити працівники РВВС, розповів утікач. Він не відкривав і ховався на дачі. Потім його відвезли до відділу безпеки компанії, де працював, обшукали, «пригрозили записати відео з вибаченнями на камеру». 

«25 березня мене знову викликали в Слідком, і, швидше за все, посадили б. Тому 24-го, напередодні Дня Волі, я вирішив втекти», – розповів він.

Оскільки за плечима у нього близько 1300 стрибків з парашутом, а на парамоторі він літав два роки, Суша вирішив втікати повітрям.

«Стартував у 20 км від кордону... на невеликій висоті, над деревами, щоб мене було важче помітити. Побачив, що перетнув кордон, повернув на захід, спустився ближче. По дорожнім знакам латиною зрозумів, що це Литва», – розповів Суша.

Пролетівши ще 40 км, він «вибрав місто і місце приземлення», оскільки пальне закінчувалося, сів, зателефонував батькам і дружині. Після цього пішов до жителів просити викликати поліцію, яка приїхала через 10 хвилин.

Спочатку проти нього завели справу за незаконний перетин кордону, але незабаром закрили її. Суша кілька днів жив на прикордонній заставі, потім в таборі для мігрантів в Побраде, після його перевели в Руклу. Подано заяву про притулок.

ІА "Вголос": НОВИНИ