Аквалангіст з Австралії помітив дивну поведінку при контакті з самцями морських змій: отруйні рептилії обвивались навколо його ласт, лизали воду навколо нього і навіть іноді переслідували його під водою. 

Тепер він знає чому так сталося: це був шлюбний сезон, і самці подумали, що він їх потенційний партнер.

У новому дослідженні дайвер та інший дослідник проаналізували 158 контактів з оливковими морськими зміями (Aipysurus laevis) за кілька років на Великому бар'єрному рифі і виявили, що взаємодії були найбільш типовими під час шлюбного сезону рептилій. 

Сексуально незадоволені змії також демонстрували складну поведінку, яка часто використовується під час залицяння між морськими зміями.

«Самці дуже збуджені і активні в пошуках «подруг», - сказав Live Science провідний автор дослідження Рик Шайн, біолог-еволюціоніст і експерт по рептиліям з Університету Маккуорі в Австралії.

Але оскільки самці не можуть відрізнити самок змій від аквалангістів, це може призвести до смішним взаємодій, додав він.

Хоча оливкові морські змії отруйні і потенційно смертельні для людей, дослідники не вважають, що люди схильні до підвищеного ризику плавання з рептиліями під час шлюбного сезону.

Дослідники підозрюють, що змії, які переслідували Лінча, ймовірно, були якраз в розпалі невдалої спроби спарювання. Але очевидно, що вони не можуть правильно розрізняти форми під водою.

«Набагато важче бачити крізь воду, ніж крізь повітря, особливо, якщо вода брудна», - сказав Шайн.

Він додав, що морські змії також походять від наземних змій порівняно недавно, тому у них немає візуальної системи, яка б добре працювала під водою.

Замість цього морські змії більше покладаються на запах, а не на зір.

Раніше ми повідомляли, що дослідники представили 3D-модель зображення корони Королівства Русь, яка належала Данилу Романовичу.

ІА "Вголос": НОВИНИ