На території Червоноградського району, що на Львівщині, археологи знайшли нові артефакти часів Римської імперії.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Відомо, що сенсаційні знахідки були знайдені біля села Карів Червоноградського району. 

Так, науковці спільної археологічної експедиції краєзнавчого музею у м. Винники та Львівського національного університету ім. І. Франка під керівництвом доцента кафедри археології ЛНУ ім. І. Франка Ярослава Онищука знайшли два нові унікальні археологічні об'єкти: поховання з обрядовими предметами всередині та заглиблену споруду, призначення якої поки залишається загадкою.

“В похованні, крім людських решток, археологи знайшли фрагменти двох скляних кубків, аналогів яким в Україні немає. А також: уламки рогового тришарового гребеня, бронзову застібку (фібулу), частини дерев'яної скриньки, оббитої бронзовими пластинками з декоративними цвяшками і половинку жетона з білого пастового скла. Такі жетони використовували для римських настільних ігор”, — розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Науковці зазначили, що ​всі ці коштовні предмети Римської імперії свідчать про те, що тут поховали багатого чоловіка. А саму знахідку датують початком ІІІ ст. н. е.  і відносять до вельбарської культури, яку залишили східногерманські племена готів.

Варто зазначити, що околиці села Карів почали досліджувати ще у 2017-му році. Це сталось після того, як місцеві краєзнавці випадково знайшли тут давній меч та інші металеві вироби і принесли їх в Історико-краєзнавчий музей м. Винник. 

Читайте також:

ІА "Вголос": НОВИНИ