Влада Брунею вирішила відмовитися від ідеї запровадити смертну кару за одностатевий секс після того, як нові закони викликали обурення у міжнародній спільноті.

Султан Брунею Хассанал Болкіах наклав мораторій на рішення про запровадження смертної кари, хоча саме він був ініціатором схвалення цього закону, пише ВВС Україна.

Нове законодавство підготували ще у 2014 році, проте чинності воно набуло лише місяць тому.

Зміни викликали обурення в усьому світі: проти політики брунейської влади висловлювалися ООН, правозахисні організації, активісти і зірки шоу-бізнесу - зокрема, Джордж Клуні та Елтон Джон.

На початку квітня, зі вступом в силу нових законів, Бруней став першою країною в Південно-Східній Азії, де закони шаріату почали діяти на національному рівні.

Поправки передбачають смертну кару за зґвалтування, подружню зраду, содомію, грабунок, образу чи наклеп на пророка Мухаммеда; публічне побиття за аборт; відрубування рук за крадіжку; злочином вважається переконання та заохочення мусульманських дітей віком до 18 років «прийняти релігійні вчення, окрім ісламу».

Гомосексуалізм і раніше був незаконним у Брунеї: порушникам загрожувало до 10 років в'язниці.

Говорячи про необхідність запровадження смертної кари султан Хассанал Болкіах закликав до «сильнішого» слідування ісламу.

«Я хочу, щоб позиції ісламського віровчення в цій країні зміцнювалися», - заявляв він.

Бруней є монархією, яка заробила великі статки на експорті нафти та газу.

Мусульмани становлять близько двох третин населення країни - це приблизно 420 тисяч людей.

Як відомо, у березні 2019 року у Королівстві Бруней посилили кримінальну відповідальність за ряд злочинів за принципом шаріату. Зокрема, дозволили страчувати за відкриті гомосексуальні стосунки. https://vgolos.com.ua/zhyttya/odna-z-najbilsh-ekzotychnyh-krayin-svitu-brunej-dozvolyla-strachuvaty-geyiv_954016.html

ІА "Вголос": НОВИНИ