Все, що відбувалося до цього – це словесні свідчення. Інтерв’ю і можливий вихід на ТБ найближчими днями тих осіб, які є фігурантами цієї історії, допит – це теж слова, «Bellingcat» – це теж слова. А тут – конкретні документи, фактаж, а не просто оціночні судження. Тут можна розвести руками і сказати: «ось так воно справді було». Ні Єрмак, ні Зеленський не відвернуться від того, що це було саме так.

Про це розповіла журналістка і телеведуча Яніна Соколова під час прямого етеру у проєкті «Говорить Великий Львів» на телеканалі NTA.

Документи, наголошує журналістка, є прямим підтвердженням підготовки до операції з арешту найманців російської ПВК «Вагнер». Це фактично підтвердження раніше опублікованих версій спецоперації українських спецслужб, «злив» якої спровокував потужний політичний скандал - «Вагнергейт». На цих документах ми бачимо копітку і  без перебільшення талановиту працю української розвідки при Міністерстві оборони.

«У документах є підпис міністра оборони. І ми бачимо фінальну історію, коли розповідається про білоруський фрагмент історії, словосполучення про те, як через військово-політичне командування операція пішла іншим шляхом», - зазначила Яніна Соколова. - Я акцентую на військово-політичному командуванні – це якраз той фрагмент, який і міг би служити приводом для розслідування тимчасової слідчої комісії».

Яніна Соколова повідомила, що депутат Мар’яна Безугла ховалася в туалеті Верховної Ради від знімальної групи.

«Ми бігали за нею з мікрофоном, а вона нічого не могла прокоментувати. Бо всередині душі їй соромно за те, що відбувається», - вважає телеведуча.

Ці документи, додала Яніна, не є приводом для занепокоєння і страху тих, хто брав участь у цій операції – всі нові прізвища, нові позивні тих, хто брав участь у подіях довкола операції «Авеню», замазані червоним кольором. Це було свідоме рішення, аби українці не зазнали шкоди.

«Решта всі, «Шаман» і високопосадовці, які фігурують у цих документах – це відома історія, яку я отримала з допомогою знайденої мною флешки, ми дізналися власне, що існують такі документи і громадськість також їх побачила», - поінформувала Яніна Соколова.

Журналістка здивувалася великій кількості нещасть, які трапилися після публікації її інсайду: пожежа в Раді, запобігання вбивству міністра аграрної політики.

«Я бажаю всім людям здоров’я, але агонія відображалася в тому, що Арестович написав: «Треба зв’язати і потопити людей, які це оприлюднили. Це ні в які ворота не лізе, адже ця людина є спікером тристоронньої контактної групи. І ось так все відбувається. На жаль. Давати додаткових оцінок я не бачу сенсу. Це прояв агонії. Те що відбувається. Моя справа як журналіста – розповідати суспільству правду і не зашкодити українцям, які фігурували в цій історії», - зазначила Яніна Соколова.  

Нагадаємо, як писав "Вголос", згідно з висновками розслідувачів з «Bellingcat», українські спецслужби дійсно працювали над планом затримання військових злочинців з ПВК «Вагнер». Понад те, президент Зеленський знав про операцію та дав згоду на її проведення, попори те, що раніше публічно це заперечував. 

ІА "Вголос": НОВИНИ