Палата депутатів парламенту Чехії, нижня палата вищого законодавчого органу країни, ухвалила 6 квітня резолюцію про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.

Документ розміщено на сайті парламенту.

«Сьогоднішня постанова віддає ще один історичний борг. Особливо з огляду на продовження жорстокої російської агресії в Україні, яка до того ж супроводжується інтенсивним дезінформаційним наступом і намаганнями спотворити історію, важливо нагадати про справжню злочинну природу голоду початку 1930-х років», – сказала спікер Палати депутатів Маркета Пекарова Адамова, як є співавтором резолюції.

Голод, свідомо створений сталінським режимом у москві, забрав понад десять мільйонів життів, нагадують чеські депутати. Європейський парламент раніше назвав це злочином проти людства. На сайті наводяться основні факти щодо цього страшного злочину.

«Голод 90 років тому в Україні був спробою радянської більшовицької влади влаштувати геноцид української нації. Нинішня агресія збройних сил російської федерації проти вільної і суверенної України та воєнні злочини російських солдатів підтвердили високу актуальність вшанування цієї трагічної історичної події. Як ми всі сьогодні усвідомлюємо, путінська росія перебрала на себе найгіршу з кривавої спадщини тоталітарного радянського союзу», – сказав ще один співавтор резолюції, голова Комітету з питань безпеки Палати депутатів Павел Жачек.

Резолюцію ухвалили одноголосно. Так само як напередодні постанову, в якій Палата депутатів парламенту Чехії засудила воєнні злочини, здійснені російськими військовими в Україні, та закликала до покарання винних, а також до більш жорстких санкцій проти рф.

Нагадаємо, російська армія продовжує знищувати українців. ЗСУ нещодавно звільнили Бучу, Бородянку, Ірпінь та ще низку міст Київської області від окупантів. Кадри, оприлюднені зі знищених росіянами міст шокують.

ІА "Вголос": НОВИНИ