13 травня сервери Львівської міської ради зазнали потужної кібератаки. Російські хакери намагалися втрутитися у систему управління містом.

Про це сьогодні, 16 травня, повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

За його словами, з 24 лютого і до сьогодні сайт та сервіси Львівської міської ради зазнали понад сотні кібератак з боку росії. Всіх їх вдалося заблокувати.

«Те, що сталося у п’ятницю, 13 травня, готувалося протягом тривалого часу. Головним їх завдання було знищити систему управління містом та вкрасти різні робочі дані. Попри всі системи захисту достатньо високого рівня, росіянам вдалося завдати такої кібератаки», - каже він.

Андрій Москаленко зазначив, що рашисти, аби дістатися до даних Львівської міської ради, витратили кілька сотень доларів та неймовірні зусилля.

На сьогодні місто продовжує працювати. Фахівці знайшли ряд альтернативних рішень аби забезпечити звичні процеси: працює телефон гарячої лінії за зміненим номером – 297 59 11.

«Ми б могли відновити процеси й раніше, але залишається небезпека повторної кібератаки. Це було не звичайна DDOS- атака. Сайт міськради працює. Натомість добралися до системи управління містом», - каже перший заступник міського голови Львова.

Він також розповів, що атака розпочалася в п’ятницю, о 16.30, відразу по всіх станціях та серверах. За словами Андрія Москаленка, це була одна з найпотужніших кібератак, яку зазнавали в Україні.

Інформацію, яку рашистам вдалося здобути, вони виклали у телеграм-каналах, які українські айті-фахівці зараз намагаються заблокувати. Але яку кількість даних вкрали і що це за дані, він сказати поки що не може. Зараз це досліджують відповідні служби.

Водночас перший заступник міського голови Львова зізнався, що і його профіль у фейсбуці намагаються заблокувати. Також, за його словами, мери європейських міст повідомляють, що і на сайти їхніх міст протягом трьох тижнів відбуваються кібератаки.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», росіяни вкрали дані з серверів Львівської міської ради.

А також, у Львові відбудеться 41 музичний фестиваль «Віртуози Львова».   

ІА "Вголос": НОВИНИ