Вчора депутати Львівської обласної ради мали б заслухати звіт директорки лікарні ОХМАТДИТ про ситуацію в установі. Однак через лікарняний Леся Бурда не прийшла на засідання. Попри відкритий лист працівників лікарні з вимогою звільнити директорку з займаної посади, депутати провалили відповідне голосування. Відтак найбільша дитяча лікарня заходу України опинилась перед загрозою масових звільнень персоналу.

Нагадаємо, «Вголос» уже писав про ситуацію в дитячій лікарні ОХМАТДИТ. 2021 рік провідна установа дитячої медицини Львівщини закінчує з боргом у понад 17 млн грн, а внаслідок затримок зарплатні у понад 3 місяці частина колективу вже почала переходити на роботу в інші медичні установи. 

Понад те, через борги в лікарні наразі немає забезпечення всіма необхідними медикаментами і, до того ж, медична установа загрузла в тендерних скандалах. Фірму з орбіти  Богдана Гагалюка, депутата обласної ради від Народного Руху, підозрюють у присвоєнні понад 6 млн бюджетних коштів під час ремонтних робіт в лікарні. Водночас, ця ж компанія подала в суд позов до ОХМАТДИТу щодо виплати заборгованості в понад 1,5 млн грн.

І хоча грошей на зарплату працівникам директорці знайти не вдалось, суму «заборгованості» виплатили компанії, якою керує «рухівець» Богдан Монастирський. Виникли в колективу питання і до зарплати директорки закладу Лесі Бурди, яку вона нараховує фактично сама собі. І лише за вересень 2021 року вона отримала понад 90 тисяч гривень (середня зарплата лікарів в ОХМАТДИТі становить 9 тисяч). Детальніше про це у матеріалі "Вголос". 


Адвокатська колегія в сесійній залі

Зауважимо, що, за словами працівників, директорка лікарні не йде на комунікацію і просто уникає розмови з колективом. Тож напередодні сесії облради працівники лікарні звернулись з відкритим листом до депутатів, де закликають звільнити з посади директорку ОХМАТДИТу.

Що ж до реакції значної частини обласних обранців, то, попри те, що сама Леся Бурда не з'явилась на сесії, аби прозвітувати перед депутатами, деякі з них гостро накинулись на її заступницю, яка від імені колективу закликала депутатів негайно вирішити критичну ситуацію, що виникла в лікарні.

Зокрема, депутатка від ВО «Свобода» Ірина Сех назвала її «Павліком Морозовим».

"Я би на місці головного лікаря звільнила цю заступницю, бо це політика. Вас земля цікавить, чи як?" – заявила вона в сесійній залі. 

Можемо припустити, що колектив лікарні більше цікавить виплата зарплатні та наявність в ОХМАТДИТі бодай базових медичних препаратів. Адже зараз там навіть немає достатньо фізрозчину, тож батьки маленьких пацієнтів самі його купують. Зрештою, про яку саме «землю» йде мова, пані Сех не деталізувала. 

Та крім цього, Ірина Сех разом зі своїми однопартійцями звернула увагу на одну з претензій колективу лікарні до директорки. А саме – роздування штату лікарні замість його оптимізації. 

"Вона не скорочувала штату, а навпаки приймала фахівців. Як представник громади, я підтримую того керівника, бо нам треба лікувати дітей. А заборгованість заробітної плати є, бо не оптимізували лікарів, щоб сьогодні ті не їхали до Польщі, замість лікувати українських дітей", – емоційно заявила Сех. 

Ми не будемо детальніше писати про те, яким тоном депутатка обласної ради спілкувалась з представницею колективу лікарні. Зауважимо лише, що до Польщі наразі лікарі ОХМАТДИТу не їдуть, а, попри роздуття штату (йдеться, зокрема, про господарських працівників та молодший медичний персонал), просто переходять в інші лікарні. 

Зокрема, як повідомила у коментарі редакції «Вголос» лікар-педіатр Адріана Мальська, яка очолює опікунську раду ОХМАТДИТу, частина фахівців почала переходити в інші лікарні Львова, де немає проблем з виплатою зарплатні, її розміром та матеріальним забезпеченням. 

«Наприклад приємно працювати у перинатальному центрі, де заробітна плата виплачується вчасно, де є гідні умови праці, та належне матеріальне забезпечення. Також ми дуже шкодуємо, що наш найкращий хірург пішов працювати у дитячу лікарню міста Львові», - розповідає вона. 

Щодо оптимізації, проти якої так палко виступила «свободівка», то, як пояснила Адріана Мальська, не йдеться про скорочення лікарів. Навпаки – кількість фахівців можна було б збільшити, скоротивши частину технічного персоналу та передавши на аутсорс приватним фірмам окремі напрями діяльності, як-от харчування. Зауважимо, саме на неякісне харчування маленьких пацієнтів часто скаржаться батьки дітей, що лікуються в ОХМАТДИТі. 

"Ми з опікунською радою вже два роки ведемо розмови про переведення кухні на аутсорс. ми мріємо, щоб у нас було кафе, де лікарі і відвідувачі могли б якісно харчуватись за розумні гроші, а пацієнти отримували якісне збалансоване харчування, оскільки щодо того як є зараз є багато запитань”, - пояснює вона.", – розповідає вона.


При цьому Адріана Мальська зауважила, що, на відміну від львівського ОХМАТДИТу з боргом у 17 млн грн, в Сумах дитяча лікарня закінчує рік без боргів. А кількість саме лікарів за цей рік там вдалось збільшити.

4000 грн за один день лікування

Саме в таку суму обходиться лікування маленьких пацієнтів, за яких так вболівають депутати обласної ради, їхнім батькам. Адже через борги в ОХМАТДИТі немає базових медичних препаратів. 

«Зараз ситуація, коли немає ні глюкози, ні фізрозчину, ні шприців. Зараз це купують батьки. Останнє повідомлення, яке я отримала на опікунську раду, написала мама дитини, яка лежить в реанімації, що вона мусить купувати все сама і лікування обходиться в 4000 на день. Я сама консультую щодо реабілітації в післяреанімаційний період і знаю, що так воно і є», – говорить Адріана Мальська. 

Зауважимо, що, попри роздутий штат лікарні, який так підтримують обласні депутати,  у вересні медсестри ОХМАТДИТу звернулись до опікунської ради з проханням терміново вплинути на ситуацію в лікарні. Почався так званий «бунт медсестер». 

Зауважимо що попри роздуті штати лікарні, які так підтримують обласні депутати,  у вересні медсестри ОХМАТДИТу звернулись до опікунської ради з проханням терміново вплинути на ситуацію в лікарні.

"Ця ситуація змусила нас зібрати збори  опікунської ради, на якій були присутні і директор і заступник з економічної частини. на зборах було піднято багато болючих запитань, зі свого боку ми. як опікунська рада виклали своє бачення антикризового плану дій. копії протоколу ми надіслали власнику - обласній раді. ми очікували, що наша допомога буде потрібною, як директору, так і власник буде зацікавленим у їх вирішенні. Проте, схоже ми помилялися, директор після повернення з відпустки так і не зверталася по нашу допомогу, хоча ми її пропонували, незважаючи на те, що це не входить у наші повноваження, а є виключно нашою доброю волею", - пояснює Адріана Мальська. 

Його причиною став наказ директорки, який згодом був скасований. У ньому йшлося про скасування надбавок до зарплатні медичним сестрам, за долю яких так вболіває депутатка обласної ради Ірина Сех. Наказ підписала директорка лікарні, зарплатня якої за цей рік перевищила 400 тисяч грн. Відтак, по факту, станом на зараз головна дитяча лікарня заходу України є установою з неконкурентними зарплатами та без забезпечення базовими медичними препаратами. 

«Не може бути, що перинатальний центр забезпечений всіма базовими ліками, а в ОХМАТДИТі немає нічого. Хотілось би  мати хоча б базове забезпечення», – каже Адріана Мальська. 

 
Що чекає на ОХМАТДИТ надалі
 
Депутатка обласної ради Тетяна Бей, яка також входить до опікунської ради ОХМАТДИТу, була однією з небагатьох обласних обранців, яка підтримала колектив лікарні. За її словами, з огляду на те, що обласна рада не підтримала звільнення директорки ОХМАТДИТу та фактично відпустила ситуацію у «вільне плавання», відповідальність за майбутнє лікарні та її пацієнтів тепер цілком лежить на тих депутатах, які ухвалили відповідне рішення. 

"Два роки вона директор. І жодного разу не звітувала перед депутатським корпусом, а це прописано в її контракті. Відповідно, ми чекали на звіт. Але на звіт вона не прийшла. Спершу поїхала у відпустку, яку їй підписав профільний департамент, це було буквально перед звітом. Вона повернулась з відпустки, а тепер, перед самим звітом, взяла лікарняний", – розповідає депутатка. 

 

Як зазначила Тетяна Бей, комісія з питань охорони здоров'я облради взагалі не реагує на те, що відбувається в ОХМАТДИТі. Адже колектив надсилав листи й звернення і на комісію, і в профільний департамент, і безпосередньо ключовим особам області, зокрема й голові ЛОДА Максиму Козицькому. 

"Якщо говорити про профільну комісію Львівської міської ради на чолі з Валерієм Веремчуком, то та комісія об'їздила всі лікарні. Вони вивчили всі проблеми та потреби й напрацювали медичну стратегію, і вони розвиваються. В той час як обласні лікарні пасуть задніх", – додає Тетяна Бей.

За словами депутатки, з огляду на те, що керівництво Львівської обласної ради вперто не чує колективу ОХМАТДИТу та всіляко захищає директорку, яка навіть не може відзвітувати про роботу, єдине, що лишається колективу, – це пікети обласної ради та масові протести. Адже наразі невідомо, коли саме наступного разу обласна рада буде розглядати це питання. 

Тож ситуація в лікарні лишається такою, якою й була. Базових медикаментів бракує, лікарі звільняються через низькі зарплати, а батьки дітей витрачають тисячі гривень на день на лікування, адже в ОХМАТДИТі не вистачає найнеобхіднішого. 

"Якщо ОХМАТДИТ завалиться, це буде на їхній відповідальності. Адже потім, можливо, доведеться робити реорганізацію та об'єднання. Можливо, саме це і є прихованим мотивом такої поведінки частини обласних депутатів. Я не знаю, чого чекати після зими. Якщо там залишаться лікарі, то лише через сильну любов до лікарні", – підсумувала Тетяна Бей.

 




ІА "Вголос": НОВИНИ