Курс долара в обмінниках сьогодні становить 38-38,90 грн за один долар.

Чому долар так різко виріс і що очікувати далі, «Вголосу» спитав фінансового експерта Віктора Гальчинського.

Експерт нагадав, що нещодавно  рішенням Нацбанку курс долара був зафіксований на відмітці 36,50 грн.

«Це рішення – констатація тієї ринкової ситуації, яка склалася на сьогодні. Це потрібно було робити, тому що з початком повномасштабного російського вторгнення курс був зафіксований  на рівні 29.25 гривень за долар. За чим курсом можна було розраховуватися платіжними картками і знімати готівку закордоном., можна було фінансувати критичний імпорт. Але поступово всі ці курси були відпущені», - каже він.

За його словами, варто розуміти, що золото-валютні резерви треба заощаджувати і все одразу підтримувати неможливо.

Щодо того, що нас очікує надалі, то треба пам’ятати, що в країні триває війна й кожного дня українська економіка зазнає все більших збитків. То ж негативних тенденцій уникнути не вдасться.

Регуляторні речі Нацбанку сповільнюють негативні процеси. Але все надалі буде залежати від війни, її інтенсивності та масштабу.

«Національний банк зараз прогнозує велику інфляцію. За оптимістичним сценарієм ми повернемося на показники повільної інфляції тільки у другій половині 2024 року», - говорить Віктор Гальчинський.

Також, за словами експерта, до кінця року ми відчуватимемо падіння національної валюти.

На питання чи зросте долар до 50 гривень, відповів так:

«В умовах війни все може бути. Але заходи, які вживає зараз Нацбанк для стабілізації та сповільнення негативних процесів, призведуть до того, що до 50 гривня дійде не скоро. Треба ще дивитися яка буде зима», - каже експерт.

За його словами, до осені особливих змін фахівці не очікують. А ось чим ближче до холодів, можуть виникати будь-які нюанси.

Що стосується росту цін, то, за словами Віктора Гальчинського, воно не є синхронним до зростання курсу іноземних валют.

«Фіксація курсу валюти Національним банком на ціни не впливає, тому що ціни на товари в Україні реагують на плавне знецінення гривні», - говорить він.

Експерт зауважив, що якщо продавці не зважатимуть на купівельну спроможність громадян і встановлюватимуть зависокі ціни, то їхні товари ніхто купувати не буде. Хоча, за прогнозами економістів, інфляцію на цей рік складе 30 відсотків.

Читайте також у «Вголосі» сповідь мами, чию доньку в Маріуполі росіяни взяли в полон. 

ІА "Вголос": НОВИНИ