В українському політикумі поширюються чутки, що невдовзі львів'янин Денис Шмигаль звільнить крісло глави українського уряду.

Причина – невдоволення президентом дій, які продукує команда чинного прем’єр-міністра. Зокрема, від команди вимагають швидких та дієвих рішень у часи війни, - переконують журналісти «Української правди».

Тим більше, що в країні наростає невдоволення на фоні виснаження від війни та економічної ситуації.

Наразі у владі придивляються одразу п'ять варіантів на заміну львів'янину Шмигалю: міністр економіки Юлія Свириденко, міністр інфраструктури Олександр Кубраков, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, міністр оборони Олексій Рєзніков.

Але найцікавіше, що перший кандидат - ексрегіонал та син екснардепа від СДПУ(о) львів'янина Ігора Шурми - Ростислав. Він, як і Шмигаль, раніше працював на підприємствах олігарха Ріната Ахметова. До роботи в ОПУ був гендиректором заводу «Запоріжсталь». 

Шурма також був головою Запорізької регіональної організації партії «Опозиційний блок», а у 2010 році від «Партії регіонів» став депутатом Донецької обласної ради. У 2019 році балотувався до Верховної Ради під шостим номером у списку «Опозиційного блоку».

«Вголос» звернувся до політолога Тараса Радя, з питанням, чи можлива заміна Дениса Шмигаля на Ростислава Шурму.

«Я особисто не бачу передумов заміни чинного прем’єр-міністра. Розмови про зміну уряду були всередині 2021 року. А тепер це видається дивним, оскільки, зміна пішаків нічого не змінить: формат ручного уряду, який є філією ОП, унеможливлює роботу самостійного та ініціативного уряду», - вважає політолог.

Проте, якщо все-таки Дениса Шмигаля та його команду відправлять у відставку, то на його місце варто рекомендувати когось, такого ж, як і Шмигаль: технократичного та тьмяного, який не закриває собою президента.

«Якщо говорити про пошук нової кандидатури, то, очевидно, це має бути не Ростислав Шурма. Це має бути хтось більш гідний і зі світлішим бекграундом та кращим послужним списком», - зауважив Тарас Радь.

І додав, що все вирішуватиме парламент. Але зараз не зрозуміло, де наберуть голоси для голосування.

Читайте також у «Вголосі:

У Львові просять заборонити роботу торгових центрів під час повітряної тривоги

Чого очікувати Україні від вступу Фінляндії та Швеції в НАТО

Як у Львові загасили пожежу на нафтобазі, яка загорілася внаслідок влучання російської ракети

ІА "Вголос": НОВИНИ