Вже три місяці ініціативна група зі встановлення пам’ятника Євгенові Коновальцю у Львові очікує відповіді від міської ради щодо їхнього звернення.

Про це «Вголосу» повідомив ініціатор ідеї Назар Мединський.

За його словами, років два тому розпочалася ініціатива спорудження першого у Львові пам’ятника Євгенові Коновальцю. Очікувалося, що встановити його вдасться цього року, до 130-річчя з дня народження засновника Організації українських націоналістів (ОУН).

«У Львові досі немає такої локації, яка б стимулювала людей звертати увагу на нього і віддавати шану провіднику», - каже Назар Мединський.

Ініціатор задуму каже, що пам’ятник планували розмістити там, де тусується молодь. Наразі НУ «Львівська політехніка» погодився виділити місце на своїй території. Ініціатори проекту подали заявку на Громадський бюджет. Проте у міськраді спочатку порадили з проекту вилучити пункт про конкурс на створення пам’ятника, а потім відхилили заявку, мотивуючи тим, що цей проект таки передбачає проведення архітектурного конкурсу.

Зрештою, за словами Назара Мединського, йому вдалося домогтися створення робочої групи і навіть вже є рішення сесії міськради про створення пам’ятника або ж публічного простору для вшанування пам’яті Євгена Коновальця. Спілка архітекторів провела публічні слухання та надала свої рекомендації - вже визначено, що його встановлять на перехресті вулиць Бандери, Коновальця та Карпінського.

«14 червня ми зареєстрували у міськраді звернення до Любомира Зубача як виконавця ухвали міськради. Ми хотіли взнати що ж вже зроблено. Але минуло три місяці і ми досі не отримали жодної відповіді. Наші звернення просто ігноруються», - каже Назар Мединський.

Згідно з програмою, яку затвердили депутати Львівської міської ради, до кінця цього року повинна була розроблена кошторисно-проектна документація. Уже рік добігає кінця, а інформації жодної не має.

«Міськрада затягує час. Якщо програму не виконають цього року, то її не перенесуть на наступний рік. Кошти мають бути освоєні цього року. А вони навіть відповіді три місяці не дають. Отже, нічого й не зроблять», - передбачає ініціатор встановлення пам’ятника Євгенові Коновальцю у Львові.

Довідково.

14 червня 1891 року в селі Зашків, що близько 20 кілометрів від Львова, у вчительській родині народився майбутній провідник ОУН і військовий діяч;

У 1917 році Євген Коновалець у Києві сформував курінь Січових стрільців;

У 1918 році – створив загін Січових стрільців, що розташовувався у Білій Церкві;

У 1918–1919 роках керував дивізією, корпусом і групою Січових стрільців у боях проти більшовицьких військ;

У серпні 1920 року створив Українську військову організацію (УВО);

У липні 1921 року повернувся до Львова;

28 січня – 3 лютого 1929 року у Відні відбувся Перший Конгрес Українських націоналістів, де засновано Організацію українських націоналістів (ОУН), головою якої обрали Євгена Коновальця, провідником був до своєї смерти;

23 травня 1938 року в Роттердамі полковник Євген Коновалець загинув від рук енкаведиста за наказом Йосипа Сталіна.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у міськраді ігнорують звернення ветеранів російсько-української війни.

ІА "Вголос": НОВИНИ