Міністерство культури України не рекомендує в часи війни та бойових дій проводити заходи та проекти з реалізації перепоховань загиблих у Другів світовій війні. Багатьох могилах меморіальних комплексів, які радянсько-комуністичний режим побудував на центральних площах населених пунктів західної України, лежать останки енкаведистів.

Про це «Вголосу» розповів керівник меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

Навіть зараз, коли увесь світ вжахається злочинам російських окупантів в Україні, на Львівщині є люди, які приносять квіти до поховань окупантів, які боролися з українцями.

За словами історика, аби перенести останки цих осіб з центральних площ, потрібні дозволи Міністерства культури  України, та міжвідомчої комісії. Проте чиновники з міністерства вважають такі перепоховання не на часі.  

Розмовляючи про ці маркери радянської доби, керівник меморіально-пошукового центру «Доля» проводить аналогію з нинішньою російсько-українською визвольною  війною.

«Уявімо, що, не дай Боже, втілилися б плани путіна . І навіть завдяки самопожертві та героїзму збройних сил України та територіальної оборони, нам не вдалося б відтіснити окупантів з території Київщини, Сумщини, Чернігівщини  та Харківщини. І ось ми моделюємо ситуацію: маємо Бучу, де відбулися масові вбивства цивільного населення. Зрозуміло, що серед тих, хто вбивав, є загиблі. Їхні тіла не відвозять в росію, а залишають тут. Тоді окупанти своїх, катів, ховають на центральній площі Бучі, ставлять меморіал. А через кілька років змушують дітей та внуків загиблих українців носити квіти до цього меморіалу. Приблизно те саме ми маємо з пам’ятниками загиблих енкаведистів у нас», - каже фахівець.

Все інтерв’ю зі Святославом Шереметою читайте за посиланням

ІА "Вголос": НОВИНИ