Львівське комунальне підприємство АТП-1 могло перерахувати компаніям, наближеним до російського олігарха, екс-власника автобусного заводу Ігоря Чуркіна 20 млн. грн. бюджетних коштів.

Про це йдеться в запиті депутата Львівської міської ради від ВО «Свобода» Маркіяна Лопачака.

Депутат пригадав, що 15 лютого 2018 року та 22 березня 2018 року Львівська міська рада прийняла ухвали № 3021 та №3163 відповідно, згідно з якими зарезервувала для потреб міста увесь комплекс ділянок колишнього автобусного заводу, а також передбачила необхідність проведення інвентаризації всіх об’єктів нерухомості на цих ділянках.

«Станом на сьогодні, попри те, що я звертався з відповідним запитом про звіт із виконання вищевказаних ухвал міської ради на минулому пленарному засіданні 04.04.2019 року, мені досі не надано відповідь. При цьому слід наголосити, що, згідно з актуальною інформацією з єдиного реєстру прав на нерухоме майно, 20.11.2018 року відбулась первинна реєстрація права власності на будівлю адміністративно-побутового корпусу колишнього автобусного заводу, літ. «А-4», площа. 18838,5 кв. м., будівлі пресового цеху корпусу № 4, літ. «Д-2», пл. 10989,0 кв. м, адмінбудинок кузовного цеху, літ. «Б-4», пл. 1006,5, будівлі кузовного цеху корпусу № 4, літ. «Г-1», пл. 6381,5 кв.м, будівлі пресового корпусу літ. «О», пл. 12278,2 кв. м, адміністративного будинку заводоуправління, літ. «А-4», пл. 3794,1, будівлі очисних споруд літ. «С», пл. 4358,9, будівля енергоблоку площею 1700 кв. м. Усі ці будівлі розташовані на вул. Стрийській, 45 і без будь-яких обтяжень на майно зареєстровані за Закритим акціонерним товариством «Завод комунального транспорту», код ЄДРПОУ: 32483661», – йдеться в запиті.

«Фактично зараз ці об’єкти нерухомості можуть бути відчужені в будь-який момент із метою подальшого унеможливлення повернення цих об’єктів у державну або комунальну власність. Ба більше, нам стало відомо про те, що впродовж травня – червня 2018 року у різних судових процесах у Господарському суді м. Львова було здійснено заміну стягувача у виконавчому провадженні до ЛК «АТП-1» з боку ТзОВ «Оптимум фактор». Станом на сьогодні ТзОВ «Оптимум фактор» замінено на ТзОВ «Фінансова кампанія Амадеус», а виконавчі провадження до ЛК «АТП-1» завершено у зв’язку з повним виконанням рішень судів про стягнення заборгованостей», – наголосив депутат.

Депутат міськради нагадав, що ТзОВ «Оптимум фактор» і питання передачі їм коштів із міського бюджету неодноразово було предметом розгляду на пленарних засіданнях Львівської міської ради, проте внаслідок встановлення чіткого взаємозв’язку цієї юридичної особи із власником майнового комплексу знищеного сьогодні Львівського автобусного заводу будь-які правовідносини з цією юридичною особою були зупинені.

«Проте станом на сьогодні фактично є всі підстави вважати, що за одноосібним рішенням керівника ЛК «АТП-1» було здійснено платежі у розмірі понад 20 мільйонів гривень бюджетних коштів на користь уже іншої приватної компанії, яка діє в інтересах одіозного російського олігарха Ігоря Чуркіна та за попередньою змовою з посадовцями Львівської міської ради організувала фінансову схему виведення коштів із міського бюджету так, аби уникнути сплати заборгованостей перед колишніми працівниками Львівського автобусного заводу, державними органами та іншими приватними контрагентами, які постраждали внаслідок дій власника майнового комплексу ЛАЗу.

Усе ці дані в цьому депутатському запиті дають підстави для негативних висновків про узгоджені та скоординовані дії теперішнього керівництва Львівської міської ради та власника знищеного сьогодні Львівського автобусного заводу Ігора Чуркіна з метою неправомірної приватизації земельної ділянки на вул. Стрийській, 45 у м. Львові та об’єктів нерухомого майна на ній із метою незаконного збагачення», – йдеться в запиті.

Отож депутат вимагає:

  • Повторно надати детальну інформацію про всі заходи, вжиті для реалізації ухвал міської ради від 15 лютого 2018 року № 3021 та від 22 березня 2018 року з моменту набрання їх чинності.
  • Надати повну інформацію про процес заміни стягувача у виконавчих провадженнях щодо ЛК «АТП №1» із ТОВ «Оптимум-фактор» на ТОВ «Фінансова кампанія Амадеус». Яким чином це відбулось? Яким способом Львівська міська рада втручалась у цей процес?
  • Надати інформацію про те, на якій підставі керівництво АТП-1 здійснювало будь-які платежі на користь ТОВ «Фінансова кампанія Амадеус»? Чому, на відміну від правовідносин із ТзОВ «Оптимум-фактор», для цього не потрібне було рішення ради чи виконавчого комітету міської ради?
  • Внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і невідкладно розпочати досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення злочину, передбаченого ст. 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем і ст. 367 Кримінального кодексу України – службова недбалість, у зв’язку з інформацією, поданою у цьому депутатському запиті та згідно з якою є підстави для висновків про узгоджені та скоординовані дії теперішнього керівництва Львівської міської ради та власника знищеного сьогодні Львівського автобусного заводу Ігоря Чуркіна з метою неправомірної приватизації земельної ділянки на вул. Стрийській, 45 у м. Львові та об’єктів нерухомого майна на ній із метою незаконного збагачення.
  • Накласти арешт на нерухоме майно, 20.11.2018 року щодо якого відбулась первинна реєстрація права власності на будівлю адміністративно-побутового корпусу колишнього автобусного заводу, літ. «А-4», площа. 18838,5 кв. м., будівлі пресового цеху корпусу № 4, літ. «Д-2», пл. 10989,0 кв. м, адмінбудинок кузовного цеху, літ. «Б-4», пл. 1006,5, будівлі кузовного цеху корпусу № 4, літ. «Г-1», пл. 6381,5 кв. м, будівлі пресового корпусу літ. «О», пл. 12278,2 кв. м, адміністративного будинку заводоуправління, літ. «А-4», пл. 3794,1, будівлі очисних споруд літ. «С», пл. 4358,9, будівля енергоблоку площею 1700 кв. м.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ