У липні Україна збиратиме перший врожай цього року. Це гарантує продовольчу безпеку українцям.

По це сьогодні, 26 травня, повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

За його словами 75 відсотків українських земель, які можна було засіяти ярими культурами, вже оброблено та засіяно.

Оскільки ворог окупував Чорне море, багато хто з аграріїв не може експортувати свою продукцію. То ж вони зараз переорієнтовуються на продаж в Україні.

«Хтось засіяв більше гречки чи проса. Хтось зайнявся вирощуванням овочів. Тому що окуповані Херсонщина та частина Миколаївської області не дадуть змоги цілком забезпечити себе тими культурами. То ж аграрії з західних та центральних регіонів України почали вирощувати овочі. В цих умовах хтось з аграріїв, щоби не завантажувати себе великою кількістю кукурудзи, посіяв сою», - розповів він.

На його думку, зараз Україна перестає бути сировинним придатком. Натомість отримала можливість не тільки вирощувати сировину, але й переробляти її у продукт. І вже тільки потім вивозити готові продукти на ринок, в тому числі й європейський.

Денис Марчук нагадав, що зараз в Україні склади заповнені аграрною продукцією. А через півтора місяця треба буде кудись складувати новий урожай.

Він запевнив, що базових продуктів для харчування українці матимуть і голодувати не буде ніхто.

«Можливо, не буде достатньої кількості червоної ікри, тому що не будуть її багато завозити в Україну. Але все інше буде цілком доступним», - говорить він.

Проте, за його словами, ціни зростуть на 15-20 відсотків. Це аграрій пояснює рівнем інфляції, здорожчанням паливно-мастильних матеріалів та зруйнуванням ланцюжків, якими йшли продукти від виробника до споживача.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради стверджує, що українці продуктами себе забезпечать. Натомість голод можуть відчути країни Північної Африки.

«Для нас сьогодні питання №1: відкрити можливість експорту. Тому що світ буде страждати від голоду. Також ще один ключовий момент: забезпечити паливом наших аграріїв для збору урожаю», - каже Денис Марчук.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», росіяни використали виступи «Кварталу-95» для дискредитації України.

ІА "Вголос": НОВИНИ