П'ятому президенту України повідомили про підозру у вчинені державної зради та в сприянні діяльності терористичних організацій.

Як повідомляє пресслужба ДБР, експрезидент України підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з-поміж представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

У вересні-листопаді 2021 року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів та колишньому міністру енергетики.

Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій.

Що, своєю чергою підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України та ведення проти неї підривної діяльності.

Нагадаємо, провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

Санкціями вищевказаних статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

До слова, як повідомляють в ДБР, у зв’язку із неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом (направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи).

Нагадаємо, сьогодні, колишній секретар РНБО Олександр Турчинов на терміновому брифінгу повідомив, що Петру Порошенку повідомили про підозру.

ІА "Вголос": НОВИНИ