Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла про звірства окупантів у звільнених населених пунктах.

У Макарові на Київщині 80-річному чоловіку відрізали руки на очах у доньки – від отриманих ран він помер, а в Ірпені 20-річну вагітну жінку зґвалтували двоє окупантів, згодом вона втратила дитину. 

Про це Денісова повідомила у Telegram.


«Після звільнення населених пунктів від рашистських окупантів залишаються десятки і сотні закатованих, скалічених людей, які піддавалися страшним тортурам – таким є обличчя «асвабажденія», що прийшло в Україну», - розповіла омбудсмен.

 

 

 

За її словами, у селищі Макарів на Київщині 80-річному чоловіку відрізали руки на очах у доньки – від отриманих ран він помер.

Крім того, в Ірпені 20-річну вагітну жінку зґвалтували двоє окупантів, згодом вона втратила дитину.



«Під час окупації сіл Ягіде та Лукашівка на Чернігівщині російські загарбники облаштували свій штаб у Вознесенській церкві. У ній знайшли тіла людей, ймовірно, місцевих жителів, які були розстріляні російськими військовими», - додає Денісова. 

Вона наголосила, що терор, жорстоке поводження та вбивства мирних жителів на окупованих територіях – це військовий злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Як писав «Вголос», посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас вважає, що Україна має шанс отримати позитивну відповідь на прохання про надання статусу кандидата в члени ЄС вже у червні.

ІА "Вголос": НОВИНИ