«За моєю спиною — багаторічний досвід керівних посад, війна, депутатство. Моїй доньці — лише 13 років. Але якщо хочу впровадити щось нове, завжди цікавлюся її думкою. Бо її покоління мислить інакше. Це покоління розвитку і перспективи. Якщо хочете знати, як змінювати і розвивати Львів, то передусім ідіть не до експертів, а до тих, кому сьогодні 12-15 років», — переконаний депутат «Народного контролю» Львівської мерії Віталій Свінціцький.

Поки старше покоління ностальгує, нове рухається вперед. Нове покоління креативне й мислить майбутнім. Це потрібно підтримувати та розвивати, — каже депутат. Додає: попри економічні негаразди та фінансові обмеження, головний ресурс країни й окремого міста варто скеровувати саме на розвиток і підтримку дітей і молоді.

«Маємо вкладатися в перспективу. А перспектива — за тими, хто сьогодні є підлітком. І навіть за тими, кому зараз 3...5 рочків. Ми маємо закласти фундамент для їхнього комфортного розвитку. Саме тому разом із колегами по мікрорайону Іриною Оршак, Михайлом Дідухом, керівником нашої фракції Валерієм Веремчуком напрацьовуємо низку проектів, які гарантують належний рівень освіти та виховання наступного покоління. Починаємо з налагодження відповідної інфраструктурної бази, яка у Львові бажає кращого. Наприклад, у Рясному. Тут ми відстали від сучасних реалій на кілька десятиліть», — пояснює Віталій Свінціцький.

Так, одним із перших проектів, які вдалося реалізувати в Рясному, є медіатека на вул. Ковалика, 1. У планах — відкриття таких медіатек у Рясному-2 та Кам’янці.

«Другий важливий момент — фізичне виховання. Сьогодні ми відновлюємо, а насправді практично будуємо з нуля спортивні, дитячі майданчики. Часи, коли діти зі задоволенням ганяли «квадрата» на бетоні, минули. Це реалії нашого дитинства й їх не варто примірювати на сучасне покоління. Наші діти не повинні озиратися на нас. Це ми маємо наздоганяти їх. Мають бути майданчики для різних видів спорту, зі сучасним покриттям, якісними тренажерами. Такий, наприклад, уже незабаром буде на вул. Величковського біля СЗШ № 100.

Кажуть, що діти збайдужіли до спорту й до активного способу життя. Не погоджуюся. Просто треба створити дітям хорошу альтернативу комп’ютерам і віртуальному світу. І це вже наше завдання — батьків, депутатів, мерії — забезпечити їх усім необхідним для всебічного розвитку. Дати змогу творити еліту нового якісного рівня», — ділиться думками Віталій Свінціцький.

Водночас наголошує на важливості тісного спілкування з дітьми, бо саме так можна дізнатися, як будувати місто для майбутнього. «Сучасні підлітки переповнені ідеями і креативом», — констатує п. Віталій.

А керівник фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук додає: «Наше покоління пам’ятає, як зароджувалася Незалежність, ми застали дві революції часів Незалежності — Помаранчеву і Гідності, ми зі зброєю пішли захищати Україну на схід. Наше покоління має що розповісти. А нове вміє слухати й чути».

«Сьогодні ми започаткували зустрічі у школах Львова з учнями старших класів. Відвідуємо уроки захисту Вітчизни. Віталій Свінцький розповідає про участь у війні на сході, а я — про волонтерський досвід, — додає Веремчук. — Такі спілкування — важливий елемент патріотичного виховання молоді. А він для будь-якої країни має бути пріоритетним. Уже невдовзі зробимо ці зустрічі більш інтерактивними та цікавими. Дамо змогу учням потримати в руках макети зброї, пройти уроки правильного поводження з нею, надання першої медичної допомоги, інструктаж із самооборони. Діти вчать нас бути мобільнішими, а ми передаємо їм досвід захисту себе, того, чим дорожиш».

ІА "Вголос": НОВИНИ