Внаслідок вчорашнього буревію у Львові повалило понад 75 дерев, а в Стрийському парку через падіння дерева загинула закохана пара. Як виявив “Вголос”, на Гарячій Лінії Львова було зареєстровано шість звернень на предмет аварійних дерев. Хто відповідає за огляд та облік дерев - у матеріалі “Вголос”.

Буревій зі шквалом накрив вчергове накрив Львів ввечері 1 серпня. Це вже втретє за це літо негода заподіює значні збитки для міста. Та вперше через лють стихії загинули люди -  молода пара. Чи можна було уникнути цього?

6 звернень на Гарячу лінію про повалені дерева

Як повідомив редакції “Вголос” львів’янин Василь Лозовий, він надіслав на Гарячу Лінію міста Львова 6 звернень, які стосувались питання аварійних дерев. А саме:

Звернення № 73495

Звернення № 73489

Звернення № 73486

Звернення № 73480

Звернення № 73479 

Звернення № 73476


Всі ці звернення, датовані 1 липня,  були скеровані до різних районних адміністрацій міста Львова та стосувались питання аварійних дерев. В кожному з них Василь Лозовий просив провести термінове обстеження усіх дерев міста Львова на предмет аварійності, та у  разі виявлення пошкоджених дерев здійснити обрізку гілок або ж корчування. 

Наразі міські чиновники надали відповідь на всі з них, крім останнього. Як і самі звернення, відповіді на них є цілком  однакові. Районі адміністрації повідомляють, що на підпорядкованій їм території зрізка дерев та санітарна обрізка гілок відбуваються у встановленому порядку, відповідно до правил утримання зелених насаджень.

Фото: Маріана Попович/Вголос. Пошкоджені дерева в Стрийському парку

 

Сам Василь Лозовий називає такі відповіді не більше ніж “відпискою”.

Є шість конкретних. Вони мали надати звіт - скільки дерев обстежено, на  скількох проведено обрізку, скільки ліквідовано А вони дають відповідь, що ми це періодично робимо”, - говорить він.

Львів’янин обурюється через відповіді районних адміністрацій та називає їх свідченням фактичної бездіяльності структурних підрозділів ЛМР у контексті виконання своїх обов’язків. У коментарі для “Вголос” він роз'яснив свою позицію на кількох очевидних прикладах.

Уявіть собі запит в пекарню - скільки ви зробили хлібу та булочок. І відповідь - ми печемо їх кожного дня. Або запит на заправку - скільки ви продали бензину, скільки солярки, а скільки газу, і відповідь - так ми  щодня це робимо”, - пояснює своє невдоволеннями відповідями Василь Лозовий.

Можливо, звернення надіслані не туди?

Василь Лозовий у  коментарі для “Вголос” заявив, що відповідальність за стан дерев лежить безпосередньо на районних адміністраціях.

Кожна районна адміністрація має відділ, який відповідає за дерева. В них він є. Проблема в тому що вони не працюють.По факту ніхто не займається реєстром дерев. Всі пишуть що ми дивимось, робимо, виглядаємо. По факту якщо є звернення з проханням проаналізувати кожне дерево, і ті дерева які в поганому стані зробити обрізку, мені відписують - дерева здорові й ми їх пильнуємо”, - говорить він.

Своєю чергою голова комісії екології, природокористування та енергозбереження Володимир Лучишин, депутат ЛМР від фракції “Самопоміч”, у коментарі для “Вголос” зауважив, що існує своєрідне розмежування повноважень між районними адміністраціями та профільним управлінням екології й підпорядкованими йому структурами.

Управління завідує зеленими насадженнями в парках. Так само як ЛКП які цим займаються. А ті зелені насадження, які є на вулицях й скверах, є на балансі районних адміністрацій”, -  повідомив він.

Коментуючи питання відповідальності за наслідки трагедії, зокрема й у контексті загибелі двох закоханих у Стрийському парку, Петро Адамик, голова фракції “Європейська Солідарність” в ЛМР,  назвав ситуацію з аварійними деревами у Львові прикладом безвідповідальності. Проте наголосив на тому, що не варто виключати ймовірність нещасного випадку.

Як у Львові завжди - колективна безвідповідальність. Крайнього ми зараз не знайдемо. Кожен відповідальний. Кожен може брати на себе. В когось це дерево було на балансі. Хтось зобов'язаний викорчовувати старі дерева. В конкретно цій ситуації це міг бути нещасний випадок. Все.  Але до того є якийсь менеджмент”, - говорить він.

Чи можна було запобігти трагедії?

Як повідомив у коментарі для “Вголос” Володимир Лучишин, наразі можливості для якісного обстеження дерев на предмет аварійності у Львові доволі обмежені.

Управління міської ради достатньо добре орієнтуються в місті. Поки що весь цей аналіз відбувається з зовнішнього вигляду дерева, і він не може бути занадто точним. Хіба розтин покаже, як то кажуть. Навряд чи можна 100% точно діагностувати рослину з зовнішнього вигляду”, - говорить депутат ЛМР.

Водночас голова профільної комісії ЛМР повідомив, що вже цього року у Львові може з’явитися якісно нова техніка, яка сприятиме покращенню ситуації з обліком зелених насаджень та аналізом їх стану.

В цьогорічному бюджеті  закладено кошти на  спеціальний пристрій, так званий МРТ для рослин. Він буде лише другим в усій Україні, адже наразі така техніка є лише в Києві. Це пристрій, який вдягають довкола стовбура, і він показує що це не так якщо це не так.  Це допоможе в обліку зеленних насаджень в належному стані”, - наголосив він.

При цьому Володимир Лучишин наголосив, що сильні бурі ламають здорові дерева, і ніхто не застрахований від влучання блискавки в зелені насадження.

Нагадаємо, керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова припустила, що ймовірніше за все загибель двох молодих людей у Стрийському парку сталася через влучання блискавки. За її словами, дерево, яке впало на закохану, це гостролистий клен, і за її особистим попереднім оглядом на його стовбурі немає ознак пошкоджень. Відтак, посадовиця припустила, що трагедія відбулась через влучання блискавки та падіння гілок з самого дерева.

Фото: Маріана Попович/Вголос.

 

Петро Адамик коментуючи наслідки буревію наголосив, що саме в цей момент рухається парком Франка. За словами лідера львівської “ЄС”, там досі не ліквідували наслідки попереднього буревію, та вже з’явились пошкодження після минулої ночі.

Я йду в парку Франка. Вони ще з наслідками другого буревію не справились.  Бачу що вже є наслідки третього. Це просто чудо, що тут ніхто не постраждав”.

На питання щодо відповідальності конкретних організацій чи персон, Петро Адамик відповів наступним чином

Мені дуже прикро, це діти які ще життя не бачили. Кожен з наших чиновників, мав дотичність, мав би (ставити питання - що я міг би зробити аби цього не було. Я не хочу нікого звинувачувати. Чиновники мають передбачити, а депутати профінансувати. А не ходити та говорити -  я тут ні при чому. Як сьогодні вже зробила одна з них", - наголосив він. 

Нагадаємо, 3 серпня о 19.15 відбудеться спецпроєкт «Народного Толк-шоу» в ефірі телеканалу NTA. Фахівці та лідери громадської думки будуть говорити про те, як підготувати Львів до чергової стихії та уникнути людських жертв. 

ІА "Вголос": НОВИНИ