Євросоюз не приховує роздратування через відсутність блоку у форматах, в рамках яких держави Заходу говорять з Росією про безпеку в Європі.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель після свого візиту на Донбас, розповів «Європейській правді», що діалог про безпеку держав ЄС не може відбуватися без участі самого ЄС.

«Діалог не може бути тільки на рівні НАТО, бо не всі країни ЄС є країнами НАТО. От як ви уявляєте діалог з Росією про безпеку держав ЄС без участі ЄС? Це нонсенс. Я розумію, що Росія не сприймає Євросоюз як гравця. Але ми – гравець! ЄС має бути в діалозі!», - поясняв Боррель.

Глава дипломатії Євросоюзу визнав, що вони не можуть змусити Росію враховувати їхні побажання, проте у Брюсселі мають інший запобіжник: обіцянку США не домовлятися з РФ про Європу доти, доки у діалозі не братимуть участь інші гравці – і Україна, і Євросоюз.

«Звісно ж, ми не можемо змусити нікого сісти за стіл переговорів. Але я в постійному контакті із США, і американці мене запевнили, що нічого не буде обговорюватися без чіткої координації з європейцями і без участі європейців. Вони підкреслюють дві тези: координація та участь», - наголосив Боррель.

Водночас про формат переговорів ЄС-РФ наразі не йдеться, бо Москва не хоче його створення. 

Нагадаємо, високопоставлені чиновники США та Росії офіційно розпочали спеціальні переговори щодо стратегічної стабільності в рамках дипломатичної діяльності в Європі, спрямованої на послаблення напруженості через нарощування російської армії на кордоні з Україною.

ІА "Вголос": НОВИНИ